Разкритие на Lupa.bg: Цветанов си купил телевизия

Политика
11:00 - 01 Юни 2019
17561
Разкритие на Lupa.bg: Цветанов си купил телевизия

Цветан Цветанов разполага със собствена телевизия, разкри ексклузивно Lupa.bg. Оказва се, че доскорошният зам.-шеф на ГЕРБ и вече експредседател на предизборния щаб на партията, стои зад канала "Българе", който излъчва предимно фолклорна музика, но залага и на националистическите лозунги. 

Цветанов не крие от години близкото си приятелство с продуцента и директор на ансамбъл "Българе" Христо Димитров, благодарение на който всяка година се организира и прескъпият фестивал в Жеравна, където пък бившият депутат от ГЕРБ е неизменен гост. 

По наша информация Цветанов лично съдействал на Димитров за пускането на кабеларката, като се говори от месеци в централата на ГЕРБ, че най-вероятно е пуснал дебели връзки за лицензирането й. Официално бизнесдамата Весела Барбукова стои зад телевизията, като купуването на честотата миналата година е нейно дело, като тя я обяви за сестринска на нейната "Ин Лайф". Всеизвестен факт е, че Барбукова и Цветанов са близки семейни приятели, като двамата не пропускат да се снимат заедно на етнофестивала на носиите в Жеравна всяка година.

Из коридорите на централата на ГЕРБ обаче упорито се говори от вчера, че след отстрела на втория в партията, ще последва разрив и в отношенията между политическата формация на Бойко Борисов и ансамбъл "Българе", който неизменно бе част от всяка предизборна кампания. В петък премиерът потвърди информацията на Lupa.bg, че след "скъсването" с Цветанов, той отсвирва и естрадния лъв Веселин Маринов, който също бе дълги години залепен като гербова марка на партийните концерти. А съдбата му сега ще последва и Христо Димитров с неговия ансамбъл, убедени са нашите източници. 

Междувременно търговските регистри сочат прелюбопитен факт - справка на Lupa.bg показа, че създателят на фолклорната формация и идеолог на телевизия "Българе" е със запорирани сметки - и лични, и на фирмите си. В края на миналата година той се е сдобил с блокиране на авоарите заради тлъсти задължения към НАП за хиляди левове. Под запор са фирмите му, една от които държи Клуб на необвързаните в България, но не и фондациите, като дружества с обществен интерес и полза. Самата ТВ "Българе" официално не се води на негово име, а на съдружничката му Елена Андерсон, която държи няколко компании със сходни имена като тези, собственост на Димитров, върху които обаче запори досега поне не са наложени. 

Въпреки че самият шеф на "Българе" се шири в палат и се вози в скъпа кола, освен че не плаща данъци, се оказа и същинска стипца, когато трябва да плаща възнаграждения на служителите си. Работещи в кабеларката разкриха, че максималната заплата там е под средната за страната.