Разкритие на Lupa.bg: Дете от Франция докарало морбили в Пазарджик

Здраве
18:10 - 10 Декември 2019
4213
Разкритие на Lupa.bg: Дете от Франция докарало морбили в Пазарджик

Дете от Франция с морбили е заразило още пет хлапета в Пазарджик по време на партито за рождения си ден. Това съобщи за Lupa.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. По думите му се наблюдава значителен ръст на заразените с болестта у нас през ноември.

Кантарджиев изнесе и цялостната бройка на заразените с морбили в страната – 1206, като в 49-а седмица от 2019 г. в Пазарджик са регистрирани рекордните 5 случая. Те са настанени в инфекциозното отделение на местната болница, уточни вирусолог номер едно в страната.

Статистиката на Центъра сочи, че на 4 декември е регистриран един случай на морбили в Монтана, а детето е настанено за лечение в пернишката болница. Бум на болестта е отчетен през ноември, когато са регистрирани над 5 случая.

„Целият цирк е започнал на 19 ноември, когато две деца са заболели в Пазарджик. Родителите са били трудни за комуникация”, обясни пред репортер на Lupa.bg проф. Кантарджиев.

Той припомни, че болестта има 21-дневен инкубационен период, след което започват да избиват пъпки. Рисковият период е именно седем дни след тяхната поява.

„В България имаме сравнително добро имунизационно покритие, затова не може да се каже, че имаме голям проблем с морбили”, категоричен е специалистът. По думите му не се констатира бързо разпространение на случаите на болестта.