Разкритие на Lupa.bg: Мошеник продава дипломи и книжки във фейсбук

Крими
17:20 - 03 Януари 2020
17634
Разкритие на Lupa.bg: Мошеник продава дипломи и книжки във фейсбук

Нов вид измама в социалната мрежа фейсбук! Анонимни мошеници продават шофьорски книжки и дипломи за висше образование чрез обява в групата ПРОДАВАМ * ПОДАРЯВАМ * РАЗМЕНЯМ * ТЪРСЯ, видя репортер на Lupa.bg. Офертата е разпространена от профил с име Кришно Саркар, а от снимките в него е видно, че човекът е индиец, което означава, че потребителят е фалшив.

В обявата се твърди, че документите се издават по надлежния ред чрез съответните институции и са напълно легални. За услугата обаче се дължи комисионна, която не е спомената в текста. За контакт е даден телефон, на който желаещите трябва да отговорят единствено през приложението „Вайбър”.

Предоставяме целия текст от обявата във Фейсбук:

Ние се свързахме с мошеника, за да разберем цените и сроковете на издаване на документите. От отговора става ясно, че диплома за висше образование за юрист е на цена от 2000 лева. За свидетелство за управление на МПС пък кандидат-шофьорите, които не желаят да изкарат легалния курс, трябва да си приготвят 1000 лева.

Готовият документ се получава в рамките на няколко седмици, произходът му обаче остава неизяснен.

Под офертата във въпросната фейсбук група десетки потребители изразиха възмущението си, като се обединиха около тезата, че се предлагат нелегални документи. „Защо администраторите допускат подобни обяви” и „Блокирайте този профил” пък бяха част от коментарите на хората. Час след публикуването ѝ, обявата беше изтрита.