Разкритие на Lupa.bg: Тв легенда от БНТ умря огорчена и в самота

В последните години нямаше работа за Снежана Атанасова, която се стопи от тежка болест

Нещо за четене
13:12 - 06 Май 2019
64201
Разкритие на Lupa.bg: Тв легенда от БНТ умря огорчена и в самота

Новината, че една от най-известните в края на 80-те и средата на 90-те години на миналия век журналистки от БНТ – Снежана Атанасова, е починала, дойде внезапно в почивните дни. Отишла си е на 4 май. Издъхнала рано сутринта в дома си. Най-близките й хора са знаели, че е била тежко болна.

Снежана Атанасова бе юристка по образование и журналистка по призвание. Тя направи едни от най-силните социални предавания с участваща публика.  Помним я като остър социален журналист и водещ на особено популярната през 80-те години „Актуална антена”, после правеше „Анкети”, след това бе репортер със знаково присъствие в „Частен случай”. Най-известна обаче стана в началото на 90-те години, когато тръгна „Изборът” – едно от първите магазинни предавания у нас, излъчвано на живо, с публика в студиото.

Снежана Атанасова в акция - като репортер на предването "Актуална антена" в края на 80-те години на миналия век

Силното й журналистическо присъствие на разследващ журналист бе плод на изключителна подготовка за всяко предаване, отлично владеене на юридически казуси и анализ на заснетите факти. Особеното й излъчване като външност от екрана допринасяше допълнително за въздействието на нейните предавания и голямата им популярност. Публицистиката й ще остане сред най-силните изяви в родната ни журналистика. Винаги остра, но справедлива и с мисъл за онеправдания – така я помнеха зрителите.

Снежана, едно от знаковите лица на българската телевизия, изчезна в последното десетилетие. Но не по нейно желание. Търсеше си упорито работа, но не й даваха. В БНТ не се намери място за нея – нито като редактор, нито като продуцент, въпреки невероятния й опит. Кандидатствала за репортер в една от големите частни телевизии – била твърде стара за тази работа, така й казали, и не я взели. Снежана имаше желание да преподава на бъдещи журналисти в университета, което, уви, не можа да сбъдне. Уж щеше да почне всеки момент, но така и 3 години не й предложиха място в университета.

Снежана Атанасова каато репортер в началото на 90-те години на миналия век

Снежана Атанасова преживя професионалното си отстраняване от телевизията много трудно, разказват малцината й приятели. Огорчена е от повечето си колеги, които не й подават ръка в трудния момент. За да се издържа, дава дребни юридически консултации. Чува подмятания, че била алкохоличка и затова не я искали никъде.

Преди година се разболява от лоша болест. Самата тя като че ли няма желание да се бори. От 3 месеца е по болници в критично състояние. Така се стига до 4 май сутринта, когато издъхва – лишена от достъп до телевизията, на която даде толкова много, забравена от колегите си. И много, много огорчена.

Поклонението ще се състои в събота, 11 май, от 13 часа в православен гробищен парк кв. „Бояна".

През 1994 г., като водеща на предаването "Изборът"