Разкритие на LUPA.BG: Всичките ударени лихвари – хора на Цветан Цветанов

Арестуваните в Берковица и в Лясковец престъпни банди търгували с ромски гласове

Политика
07:07 - 28 Юни 2019
33825
Разкритие на LUPA.BG: Всичките ударени лихвари – хора на Цветан Цветанов

Ударените през последната седмица от МВР лихварски банди в Берковица и в Лясковец са ръководени от гангстери, лоялни към доскорошния втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Тази упорита мълва усилено обикаля както партийните централи, така и родния ъндърграунд. Според няколко независими един от друг наши източници, акциите на ГДБОП срещу Дренчовците от Берковица и срещу групата на силовака Йордан Баев от Лясковец са сигурен знак, че Цветан Цветанов е „разжалван“ от Бойко Борисов.

Лихварската група от Берковица, управлявана от циганския престъпен авторитет Огнян Радулов, от години е сочена от местните като „изборната машина на Цветанов“. В Берковица са категорични, че ромите от клана Дренчовците контролират стотици, ако не и хиляди гласове в региона. И макар в града да управлява кмета Милчо Доцов, избран с подкрепата на БСП, то общинския съвет се дирижира от лихварския бос Огнян Радулов, тартор на Дренчовците. На последните избори през 2017 г. Радулов бе застъпник на ГЕРБ и тогава управляващите рязко вдигнаха изборния резултат след активен ромски вот в следобедните часове. Казват, че тогава Дренчовците уредили над 2 000 гласа. „За тях се знае, че са хора на Цветан Цветанов. Полицията и общинските власти не смеят да ги закачат. Учудих се, когато преди седмица дойдоха баретите от София и натръшкаха всички Дренчовци“, споделя жител на Берковица.

Лихварите от Берковица осигуряват стотици изборни гласове чрез натиск над длъжници. Неслучайно тарторът на Дренчовците Йордан Радулов е бил застъпник на ГЕРБ на изборите през 2017 г.

При акцията на ГДБОП срещу бандата на Дренчовците криминалистите се натъкнаха на огромно богатство – над 2 кила злато, няколко луксозни лимузини от марките БМВ, „Мерцедес“ и „Ауди“, както и десетки хиляди левове, за които заможните цигани нямат адекватно обяснение за произхода им.

Подобна е картината и с другата ударена банда лихвари – тази от Лясковец, ръководена от местния крими авторитет Йордан Баев. Преди дни Баев, дясната му ръка Христо Василев – Ицо Бричката и още няколко човека от организацията им бяха зрелищно натръшкани в центъра на града. Според Специализираната прокуратура, бандата на Баев и Бричката раздавала пари срещу 30% месечна лихва, като мутрите изземвали принудително дебитните карти на свои длъжници – основно роми, но и българи. Твърди се, че жертвите на лихварите са стотици, а голяма част от изнудваните са били принуждавани от Баев и хората му да гласуват на изборите за европейски парламент за...патриотична партия.

Лихварите от Лясковец Баев и Бричката са бивши гардове на бизнесмена Петър Христов, който бе ликвидиран от наемен убиец преди година и половина. Снимка: Трафикнюз

„Тези бандюги са на Цветанов силоваците. И Баев, и Бричката преди работеха като охранители при неговия човек Петър Христов, когото застреляха в София. Още преди да гръмнат Христов, неговите бивши гавази се занимаваха с лихварство, а и с други работи, но осъществяваха и контрола върху ромските гласоподаватели. Тази същата група работи съвместно и с бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов“, разказа запознат със ситуацията в Лясковец.

Акциите на МВР срещу знакови лихварски босове, работили години наред в помощ на Цветан Цветанов, води до няколко извода. Ето само два от тях - управляващите късат с „модела Цецо“ и спират да толерират криминални структури срещу изборни  гласове.