Разкритие на Lupa.bg : Златко Баретата изхвърли джиесема

Новини
08:00 - 01 Май 2019
9143
Разкритие на Lupa.bg: Златко Баретата изхвърли джиесема

Наркобосът Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата, въведе нова мода сред гангстерите. Пред страх от подслушване кримигероят изхвърли мобилния си телефон и накара всички от своята наркогрупа да последват примера му, научи Lupa.bg. 

Покрай едно от разследванията срещу него бандитът от град Гурково научил, че мобилният му телефон се слухти и че вече имало разговори, записани със специални разузнавателни средства (СРС). Златко Баретата ползвал стара нокиа, като мислел, че тези апарати са трудни за подслушване, но после се оказало, че СРС-тата „запахали“ дори вехтата слушалка. Така от няколко години Баретата се отказал изцяло от джиесама. Адвокатите му били в потрес, защото го викали в Съдебната палата почти два часа преди всяко дело, за да избистрят защитната стратегия. 

Примерът му бил веднага последван и от други кримигерои. Ицо Байков, когото прокурорите определят за наркобос, бил забелязван да общува с радиостанции в Съдебната палата, където се водеха дела срещу него. 

Дълго време криминалните типове използваха вайбър, като мислеха, че израелската програма не може да се подслушва, преди да открият, че грешат. После в употреба влезнаха програми за чат, които в България са слабо популярни. 

Източник на Lupa.bg разказа, че повечето от бандитите използват телефони, едва когато влезнат в затвора. Много от тях движат престъпен бизнес направо от килиите си, затова мобилният апарат се оказва много по-полезен. 

Не е рядкост ченгета да снабдяват бандити със СИМ карти зад решетките, за да могат да ги подслушват. В Софийския централен затвор имало практика картите на затворниците да се подменят на всеки три седмици. Дори да е сигурен, че картата му още не е засечена, всеки уважаващ се себе си престъпник отделял средства, за да си вземе нов номер и да засили сигурността си.