Различните съдби на футболните братя

Един от тях се наслаждава на слава и силни изяви, а при други не е така

Нещо за четене
14:30 - 24 Юли 2024
3805
Различните съдби на футболните братя

В повечето случаи се знае, че братята и сестрите имат различни интереси, когато става въпрос за това, което искат да преследват. Но светът на футбола показа, че братята могат да имат едно и също хоби.

Хари Магуайър и неговият брат Лорънс Магуайър, а в случай, че не знаете, Килиан Мбапе също има брат - Итън Мбапе, който играе футбол, наред с други футболни звезди, които са братя.

1. Братята Магуайър

Мнозина не знаеха, че Хари Магуайър, централният защитник на Манчестър Юнайтед, има и брат Лорънс, който за последно игра като защитник за Кроули Таун под наем от Честърфийлд. От този сезон премина в Милтън Кийнс Донс.

Хари, по-големият брат на Лорънс, също играе за националния отбор на Англия и преминава през младежката система на Шефилд Юнайтед, преди да подсили първия отбор през 2011 г. По това време той има 166 участия за Юнайтед и е играч на годината на клуба три поредни сезона, като също толкова пъти е включван в отбора на годината на PFA за Лига 1.

След това Магуайър преминава в Хъл Сити, Уигън (под наем) и Лестър, откъдето отива в Манчестър Юнайтед през 2019 г. за сума, за която се смята, че е 80 млн. паунда, което е рекордна за защитник, и в рамките на шест месеца е назначен за капитан на клуба - роля, която изпълнява до 2023 г.

2. Братята Хьойлунд

Когато са израснали на около половин час път с кола северно от Копенхаген, Расмус, Емил и Оскар Хьойлунд често са тренирали с баща си Андерс Хьойлунд в местния аматьорски клуб Хоршолм-Усерод Идратсклуб, който се намира на кратко разстояние от семейния им дом.

През по-голямата част от времето се знаеше, че Расмус почти сигурно ще води атаката на Манчестър Юнайтед, което и се случи впоследствие, но братята му близнаци са двама от най-обещаващите млади играчи в Копенхаген и двамата нямат търпение за повече възможности за първия отбор.

Оскар играе като полузащитник и направил повече от седем участия през сезон 2023 в дебюта си през юли. От новата кампания ще играе за Айнтрахт Франкфурт.

Емил е централен нападател като Расмус, който трябваше търпеливо да изчака, откакто направи своя дебют при мъжете през март 2022 г. От юли е член на състава на Шалке.

3. Братята Мбапе

Килиан Мбапе и неговият по-малък брат Итън играха за клуба от френската Лига 1 - Пари Сен Жермен, като младежът Итън направи своя старши дебют за "принцовете", присъединявайки се към по-големия си брат Килиан на терена, помагайки на отбора си да победи Метц с 3:1 на 20 декември 2023 г.

Итън, все още тийнейджър, който е роден едва през 2006 г., е в клуба приблизително толкова време, колкото и по-големият му брат, тъй като се присъединява към академията през 2017-а. През същата година Килиан играеше за Монако, преди да замине за френската столица под наем, а година по-късно си осигури рекордната за тийнейджър сума от 180 млн. евро.

Килиан Мбапе се радваше на големи успехи с ПСЖ и Франция и сега е един от най-добрите играчи в световния футбол, а съвсем скоро беше трансфериран в Реал Мадрид.

Неговият брат има доста работа за вършене, но има големи надежди за един млад играч, който вече е утвърдил мястото си в първия отбор. Междувременно Итън започна кариерата си през 2015 г., като подписа за местния им отбор Бонди. След това прекарва там две години, преди да премине в ПСЖ, и отбелязва с гол дебюта си в отбора до 12 години.

След като подписва тригодишен договор през юни 2021 г., Итън дебютира с мъжкия отбор на клуба в приятелски мач срещу ФК Париж на 15-годишна възраст през декември 2022 г.

В подготовката си за сезон 2023/24 той печели място в предсезонното турне в Азия и започва в приятелския мач срещу Чонбук Хюндай Моторс, спечелен с 3:0. От новия сезон в Лига 1 ще рита за елитния Лил.

4. Братята Тимбър

Братята Тимбър - Куинтън, Юриен и Дилън, също са известни като много талантливи играчи. Куинтън, роден на 17 юни 2001 г., понастоящем играе като полузащитник за клуба от Ередивизи Фейенорд и за националния отбор на Нидерландия. Куинтън е играл в младежките академии на Утрехт и Фейенорд, преди заедно с брат си близнак Юриен да се присъединят към младежката академия на Аякс през 2014 г.

От 2016 г. играе за различни младежки отбори, а през 2018 г. печели европейското първенство за юноши до 17 години. Неговият близнак Юриен, също професионален футболист, в момента играе като защитник за Арсенал и националния отбор на Нидерландия.

В началото на кариерата си Юриен се присъединява към младежката академия на Аякс през 2014 г. от Фейенорд. Той дебютира за първия отбор на Аякс през март 2020 г. и печели две титли в Ередивизи и една купа на страната, а през юли 2023 г. подписва с Арсенал за първоначална трансферна сума от 34 млн. паунда.

По-големият брат Дилън играе като централен или десен защитник за клуба от Ерсте дивизи Венло. Той е роден в Нидерландия и също така играе за националния отбор на Кюрасао. Дилън е юноша на Утрехт, играе още за Фейеноорд, Кампонг, Хаутен и Спарта Нийкерк.

5. Братята Белингам

Братята Белингам - Джуд и Джоб, също се отличават с таланта си на терена, който им е осигурил челни места във футбола. 18-годишният Джоб играе като полузащитник или нападател за клуба от Чемпиъншип Съндърланд. Започва кариерата си в академията на Бирмингам Сити и дебютира за първия отбор като 16-годишен. Той има и 24 участия в лигата, преди да се присъедини към друг клуб от Чемпиъншип - Съндърланд през 2023 г.

Джоб се присъединява към "черните котки" през летния трансферен прозорец на 2023 г., като според информации "червено-белите" плащат 3 млн. паунда за услугите му. След преместването си Джоб се утвърди като ключов играч в първия отбор благодарение на поредица от добри изяви.

Междувременно Джуд играе като полузащитник за Реал Мадрид и националния отбор на Англия, а миналата година спечели и двете големи награди за футболисти на възраст под 21 години: Golden Boy - за номинираните, които играят в Европа през последната календарна година, и Kopa Trophy - за най-добрите в света през предходния сезон. Белингам е смятан за един от най-добрите играчи в света.

Джуд се присъединява към Бирмингам Сити като юноша под 18 години и става най-младият играч от първия отбор на клуба, когато дебютира през август 2019 г. на 16-годишна възраст. След това се присъединява към Борусия Дортмунд през юли 2020 г. и още при първото си участие става най-младият им голмайстор.

За три сезона в клуба той записва 132 участия и помага на Дортмунд да завърши като вицешампион и му носи наградата за играч на сезона в Бундеслигата. През 2023 г. Белингам подписва с Реал Мадрид за сумата от 103 милиона евро.

6. Братята Бекер

Муриел Бекер, по-големият брат на Алисон, е бразилски футболист, който пази на вратата на бразилския Витория. Сред най-важните моменти в кариерата му е отдаването му под наем от Интернасионал на Кашкаиш и Португеза през 2009 г. Той също така печели Купата на Бразилия през 2010 г. с отбора на Интернасионал Б.

На 23 май 2011 г. Муриел се присъединява към клуба от Серия Б Португеза за втори период под наем, но договорът е отменен и през юли 2016 г. е даден под наем на друг отбор от второто ниво - Баия. На 13 юни 2017 г. Муриел се премества в чужбина и подписва двугодишен договор с Беленезеш от португалската Примейра Лига.

През юли 2019 г. Муриел се завръща в най-високата бразилска лига, като подписва договор за три  години и половина с Флуминензе. След това той дебютира на 24 юли в първия мач от осминафиналите на Копа Судамерикана 2019 - победа с 2:1 при гостуването на Пенярол.

Алисон е вратар на Ливърпул и на националния отбор на Бразилия. Южноамериканецът се присъединява към академията на Интернасионал през 2002 г., преминава през младежката формация, преди да дебютира при старшата възраст през 2013 г., където печели титлата в "Кампеонато Гаучо".

Подписва с Рома през юли 2016 г. и е награден за "Вратар на годината" в Серия А през 2017-18 г. През юли 2018-а Ливърпул подписа с Алисон за 66,8 млн. паунда (72,5 млн. евро) и оттогава той спечели Висшата лига, Купата на Англия, Купата на Лигата, Шампионската лига и Световното клубно първенство на ФИФА.

Алисон също така представлява Бразилия на различни младежки нива, преди да направи своя международен дебют при мъжете през 2015 г. Той представлява страната на Световното първенство през 2018 г. и 2022 г., както и на Копа Америка през 2016 г., 2019 г. и 2021 г., като печели турнира през 2019 г. и същевременно е обявен за най-добър вратар.

7. Братята Ернандес

Люка е френски професионален футболист, който играе като централен защитник или халф за Пари Сен Жермен и националния отбор на Франция, и е известен със своята гъвкавост и дефанзивни умения. Той е по-голям брат на другия професионален футболист Тео и син на Жан-Франсоа Ернандес - вече пенсиониран играч.

Люка започва кариерата си в Атлетико Мадрид, където достига до финала на Шампионската лига през 2016 г., а през същата година печели и Лига Европа и Суперкупата на Европа през 2018 г.

През 2019 г. подписва с Байерн, с който печели Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига, а след това се присъединява към Пари Сен Жермен през 2023 г.

Той е част от отбора победител на Световното първенство през 2018 г., а също така участва на Евро 2020 и мондиала през 2022 г.

Междувременно по-малкият му брат Тео играе като ляв бек за клуба от Серия А Милан и за националния отбор на Франция. Известен е със своята бързина, дрибъл и способност да вкарва голове, той е смятан за един от най-добрите халф-бекове в света.

8. Братята Уилямс

Иняки Уилямс, по-големият от двамата братя, е професионален футболист, който играе като нападател за клуба от Ла Лига Атлетик Билбао и националния отбор на Гана. Кариерата му се развива в академията на баските, където има над 400 участия в първия отбор на клуба, включително рекорд в Ла Лига от 251 последователни мача.

Уилямс прави пълния си дебют за националния отбор на Испания през 2016 г., а през 2022 г. избира да представлява Гана на международно ниво, като е избран за Световното първенство през 2022 г., както и за Купата на африканските нации през 2023 г.

Неговият по-малък брат, Нико, също играе като крило за Атлетик Билбао и за националния отбор на Испания, с който спечели европейската титла тази година.

Присъединява се към младежката академия на Атлетик Билбао през 2013 г., а през 2020-а е повишен в резервния тим и и след това в първия отбор. Нико дебютира за мъжкия отбор на Испания през 2022 г. и е член на състава за Световното първенство през 2022 г.

9. Братята Мак Алистър

Кевин Мак Алистър, единият от братята, е аржентински професионален футболист, който играе като централен защитник или халф за белгийския клуб Унион Сен Жилоа от елитната дивизия на страната, а също така е по-голям брат на Алексис МакАлистър и по-малък брат Франсис Мак Алистър.

Кевин, също като двамата си братя, започва кариерата си в Архентинос Хуниорс и първата му поява за първия отбор на тима е през февруари 2016 г. при загубата с 1:4 от Естудиантес, а през същата година има още три участия.

Кевин има и 16 мача в Примера Б Насионал, когато Архентинос печели титлата, а през март 2018 г. вкарва първия си гол в старшата възраст срещу Химнасия и Есгрима. След това той се присъединява към Мак Алистър, който играе вече в Бока Хуниорс под наем през януари 2019 г. На юли 2023 г. белгийският клуб Унион СЖ обявява подписването на тригодишен договор на Мак Алистър с опция за още една година.

Междувременно Алексис играе като полузащитник в клуба от Висшата лига Ливърпул и в националния отбор на Аржентина. Алексис се присъединява към Брайтън Хоув енд Албиън през 2019 г., но веднага е отдаден под наем на Архентинос Хуниорс до края на сезона, а по-късно и на съперника Бока Хуниорс, където печели Примера дивисион 2019/20 г.

Той също така представлява Аржентина на ниво до 23 години, като печели предолимпийския турнир на КОНМЕБОЛ през 2020 г. и играе на Летните олимпийски игри през 2020 г. През 2019-а дебютира при мъжете и е част от състава на Аржентина, който печели Финалисима 2022 и Световното първенство в Катар през същата година.

Франсис се присъединява към Бока Унидос от Примера Б Национал под наем през 2017 г. и първата му поява за "синьо-жълтите" е при 0:0 с Фландрия на 8 октомври, преди да вкара първия си гол през ноември срещу Индепендиенте Ривадавия.

През 2017 г. се завръща в Архентинос, където се появява 67 пъти. През ноември 2020 г. Франсис подписва с колегите си от Примера дивисион Тайерес, а през юни 2022 г. Мак Алистър преминава в Росарио Сентрал. От новия сезон отново ще рита за Архентинос Хуниорс.

10. Братята Донарума

И двамата са вратари. 25-годишният Джанлуиджи защитава честта на клуба от Лига 1 Пари Сен Жермен и е капитан на националния отбор на Италия, с който участва на изминалото европейско първенство.

Преминал през младежката система на отбора, Донарума започва кариерата си в Милан през 2015 г., като става вторият най-млад вратар, дебютирал някога в Серия А - на 16 години и 242 дни. Веднага пробива в стартовия състав, спечелвайки си репутацията на може би най-обещаващия млад страж в света по това време.

През 2021 г. Донарума помага на Милан да си осигури второ място в Серия А и класиране за Шампионската лига след осемгодишно отсъствие. Той е обявен за най-добър вратар на годината в Серия А, за най-добър вратар в света на IFFHS и също така печели трофея "Яшин". След шест години в Милан, Донарума преминава в Пари Сен Жермен през юни 2021 г. със свободен трансфер.

В международен план Доннарума счупи рекорда като най-младия италианец, играл някога за отбора на U21 - на 17 години и 28 дни през март 2016 г. Шест месеца по-късно той прави своя дебют при мъжете, като става най-младият страж, който някога се е появявал на терена за Италия - на 17 години и 189 дни. Донарума представя Италия и на Евро 2020, като помага на отбора да спечели турнира и печели наградата за "Играч на турнира".

Роден в Кастеламаре ди Стабия, Антонио Донарума започва футболната си кариера в местния отбор Юве Стабия, а на 15-годишна възраст се присъединява към Милан. Прекарва пет сезона в младежката система на клуба и е член на отбора до 17 години, който печели Campionato Nazionale Allievi през 2007-а, както и на отбора до 20 години, който печели Coppa Italia Primavera през 2010 г. - 25 години след последния успех на отбора в състезанието, въпреки че пропуска втория мач от финала заради наказание.

От 2008 г. насам Донарума е избиран пет пъти и за мачове на първия отбор, но в крайна сметка никога не е пускан на терена, нито е бил на пейката. Въпреки това мениджърът на младежкия отдел на Милан Филипо Гали намеква, че младият вратар може би е готов да се присъедини към първия отбор за постоянно.

Кариерата му, в повечето случаи под наем, преминава още през отборите на Пиаченца, Губио, Дженоа, Бари, Астерас Триполис и Падова, където пази и до момента.