Размириците продължават: Блъснаха кола в дома на френски кмет (ВИДЕО)

Протестите продължават с хулиганство, палежи и хиляди арестувани

Новини
10:13 - 02 Юли 2023
3232
Размириците продължават: Блъснаха кола в дома на френски кмет (ВИДЕО)

Тежка атака срещу представител на властта при бунтовете във Франция - блъснаха кола в дома на кмета на парижко предградие, съобщи АФП в Туитър. При удара са пострадали съпругата и едно от децата на кмета. Той разказа, че след като ударили колата, нападателите запалили и огън.

В Монтаржи, Северна Франция, подпалена от демонстранти сграда рухна.

Появиха се съобщения, че в Анжер националистически настроени футболни фенове се организират и оказват съпротива на демонстрантите. Има и видеа, на които се виждат сблъсъци между двете групи.

Френските власти извършиха стотици арести в петата поредна нощ на безредици, избухнали заради случая със застреляния от полицията 17-годишен Наел. В неделя сутринта вътрешното министерство съобщи, че са били задържани 719 души, предава АФП. Според ведомството се отчита спад на насилието в сравнение с предишните дни - предната нощ бяха арестувани около 1300 души.

„Тази нощ беше по-спокойна благодарение на решителните действия на силите за сигурност“, написа вътрешният министър Жералд Дарманен в Туитър в ранните часове на днешния ден. Преди това той съобщи пред журналисти, че за охрана на обществения ред през изминалата нощ са били разположени 45 000 служители на органите на реда - същия брой като предишната вечер. Властите обаче изпратиха допълнителни полицейски сили към Лион, Гренобъл и Марсилия, които се превърнаха в арена на тежки безредици.

Протестите заради смъртта на младежа от алжирски произход отново извадиха наяве сериозното расово напрежение в съвременна Франция и насочиха вниманието към действията на полицията, която отдавна е обвинявана в лошо отношение към малцинствата, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Кризата е изключително неприятно развитие за президента Еманюел Макрон. Той се надяваше да може да се съсредоточи върху изпълнението на програмата за втория си мандат след протестите около пенсионната реформа, избухнали през януари и продължили месеци наред. За сериозността на кризата говори фактът, че Макрон отмени планираното си държавно посещение в Германия, което се очакваше да започне днес. Президентът призова родителите да поемат отговорност за непълнолетните участници в размириците, една трета от които са „млади или много млади“.

Вчера Наел беше погребан в Нантер - предградието, в което той живееше. За погребението, заедно с майката и бабата на убития тийнейджър, се бяха събрали мирно стотици хора.

В призивите за прекратяване на сблъсъците се включи и рядко вземащият отношение по обществени въпроси френски национален отбор по футбол. Повечето от водещите му играчи са от малцинствен произход. „Насилието трябва да отстъпи място на скръбта, диалога и възстановяването (на щетите)“, заяви тимът чрез своя капитан и суперзвезда на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе в публикация в социалните мрежи.

">