Разпитаха още двама свидетели по делото за побоя над Християн Пендиков

Новини
16:23 - 16 Април 2024
1384
Разпитаха още двама свидетели по делото за побоя над Християн Пендиков

Още двама свидетели на обвинението по делото срещу побоя над секретаря на заличеното в Северна Македония Сдружение "Цар Борис Трети" Християн Пендиков бяха разпитани на днешното заседание на Основния съд в Охрид.

Полицаят, който е организирал работата на органите на реда в Охрид на 19 януари 2023 г, когато се е случил побоят, разказа, че заради празника Богоявление същия ден е имало много работа. Във вечерните часове именно той е посрещнал Пендиков, който дошъл сам в полицейското управление в Охрид, за да разкаже за нападението над него, и е забелязал, че е наранен "по главата и лицето", имал е кръв, включително по якето си, но е заявил, че сам ще отиде в болнично заведение.

В разговора, който продължил най-много 5 минути, Пендиков е разказал, че е бил нападнат от "лице, което наричали Аждер". Свидетелят обясни, че последващата му работа е била да отиде на мястото на инцидента и да разговаря с работещите там. В заведението, пред което е станал побоят, било спокойно, но то било по-празно от съседните заведения. Присъстващите там са били разпитани от други полицаи, а на собствениците е било казано да не пипат охранителните видеокамери. С пристигането на инспекторите неговата работа приключила.

Другият свидетел - управителката на заведението, пред която се е случил побоят, заяви, че не е забелязала напрежение в заведението, но се е движела непрекъснато между хотела, пъба и ресторанта на комплекса "Тино". Когато обаче дошли полицаите, по снимките, които й показали, разпознала Пендиков. 

Според адвоката на обвиняемите Димитрия Цобоски показването от полицията на различни снимки е "необичайно поведение на полицията", което според него "може да предполага насочване на свидетелите". Според адвоката на Пендиков обаче полицията е изпълнила своите ангажименти в рамките на правилата, по които работи, за да открие заподозрените за случилото се.

И докато в съдебната зала адвокатът на обвиняемите заяви, че ще извика бившия министър на вътрешните работи като свидетел по делото, пред медиите след заседанието каза, че не иска да разкрива тактиката на защитата.

Следващото заседание, на което ще бъдат разпитани и последните двама свидетели на обвинението, е насрочено за 16 май, пише БТА.