Разправия в НС: Опозицията атакува МВР-шефа за мигранти убийци и изнасилвачи

Лъжете и замазвате, не се пързаляйте по Дъблинските споразумения, удари МВР-министъра Тошко Йорданов

Новини
14:44 - 01 Март 2024
3314
Разправия в НС: Опозицията атакува МВР-шефа за мигранти убийци и изнасилвачи

В челен сблъсък влязоха депутатите от мнозинството и опозицията в парламента по повод горещата тема връщани ли са у нас мигранти от Сирия и Афганистан, осъдени за криминални престъпления. По въпроса позицията си даде вътрешният министър Калин Стоянов, който бе остро атакуван от БСП и ИТН.

Министърът уточни, че осъдените, които са върнати със самолет от Бавария, са шестима български граждани, с български произход и имена, които са били осъдени за извършени престъпления в Германия и са си излежали присъдите там.

Стоянов поясни, че влизайки на наша територия, шестимата българи вече се водят активен криминален контингент и подлежат на контрол от страна на МВР. "Сирийските граждани, 18 на брой, които дойдоха с първия самолет, пък вече са получили хуманитарен статут на бежанец и идват по силата на реадмисия", уточни той.

Министърът бе категоричен, че страната ни не е спирала да изпълнява Дъблинското споразумение. Стоянов отчете, че със самолета са върнати общо 24-ма души.

"Тук има нещо гнило, да не кажа, че лъжете, но най-вероятно замазвате", изстреля  Тошко Йорданов. Лидерът на ПГ на ИТН изрази недоумение, че след като шестимата са си излежали присъдите в Германия, няма логика да бъдат сваляни от самолета с белезници, като престъпници, тъй като вече са свободни граждани.

По-рано бъдещият премиер след ротацията Мария Габриел обясни, че връщането на мигранти с присъди за престъпления от Европа е в компетенциите на МВР, а не на Външно министерство.

Залата взриви соцлидерът Корнелия Нинова, която отсече, че със самолети са ни били върнати мигранти, осъдени за убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления и пране на пари. От "Възраждане" пък добавиха, че техен депутат с очите си е видял как от самолетите слизат чужденци с белезници.

"Не е в компетенцията на Министерството на външните работи всичко, свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и съдействие между съдебните власти", отвърна външният министър, като заяви, че това е в компетенциите на МВР.

"Напомням, че по линия на полицейското сътрудничество ние сме част от "Европол", напомням, че вчера тук беше директорът на Фронтекс", добави Габриел.

"Това е едно от нещата, които договаряхме, че има нужда от "Фронтекс" със съвместни екипи, не само между България, Австрия и Румъния, да направим така, че сухопътната граница да бъде добре опазена. Позволете ми да не се съглася, че България не се е държала достойно по време на преговорите", опонира тя по повод последното споразумение с Австрия за частичен Шенген.

Външният министър изтъкна като успех фактът, че след като България 12 години не е била допускана в Шенген, сега вече има право на глас и е на масата при вземането на решения, докато преди не е можела да участва в това.

Тошко Йорданов не прие отговора и заяви, че никоя от другите държави с мигранти не ги приема обратно, "за да се криете зад Дъблинските споразумения".

"Грозно е да се пързаляте по Дъблинските споразумение, да бягате към МВР, при положение, че мигрантите не са български граждани. Грозно е това, което правите, и да се хвалите с някакъв въздушно-капков Шенген.

Играете играта на ПП-ДБ. И затова тук ще ни напълнят с всякакви мигранти престъпници", отсъди  депутатът от ИТН.

Йорданов повдигна въпроса защо Габриел е събрала посланиците, за да им каже, че няма да подпише меморандума на ПП-ДБ. 

"Те ли ви дават разрешение дали да го подпишете, или не? Отивате да ги питате може ли, не може ли. Това ли ви е ролята на външен министър?", попита Йорданов.

"Срещата ми беше уведомителна", отвърна външната министърка. Габриел поясни, че е събрала посланиците от партньорските държави само за да сподели, че няма да подпише. 

"Не съм се срещала, за да имам реакция от тяхна страна. Аз съм ги събрала, за да може България, като предвидим и ясен партньор, да каже какво ще прави", аргументира се още бъдещият премиер.