Разрешиха на Русия да участва в квалификациите за Катар 2022

Има вариант това да се случи под неутрален флаг

Спорт
18:15 - 09 Декември 2019
1022
Разрешиха на Русия да участва в квалификациите за Катар 2022

Националният отбор на Русия ще може да участва в квалификациите за Световното първенство в Катар през 2022-ра година, въпреки четиригодишната забрана за участие в международни турнири, която днес УАДА наложи на страната.

Наказанието ще извади Русия от участие в Олимпийските игри в Токио и Пекин, като ще важи и за Мондиал 2022, въпреки че няма да се отрази на националния отбор за Евро 2020.

Предстои ФИФА да изясни как евентуално отборът на Русия би могъл да участва на шампионата на планетата в Катар, но УАДА твърди, че това може да се случи единствено под неутрален флаг.

За момента обаче няма да има проблем Русия да участва в квалификациите за Мондиала.

“Тъй като квалификациите не определят световния шампион, Русия може да участва. Наказанието важи само за финалите на Световното първенство, защото те определят световния шампион”, заяви президентът на специалния комитет на УАДА за разследване на РУСАДА Джонатан Тейлър. “ФИФА трябва да даде допълнителни идеи”, допълни Тейлър.

От ФИФА засега отказват да дадат информация как би се реализирало евентуалното участие на Русия на Световното първенство. “ФИФА е наясно с решението на Изпълнителния комитет на УАДА. ФИФА поддържа връзка с УАДА, за да се изясни доколко решението на УАДА се отнася до футбола”, заявиха от световната футболна централа.