Разследване: Кой "държи" просяците в София?

Топ
20:53 - 23 Януари 2022
18341
Разследване: Кой "държи" просяците в София?

Ромският бос Методи Димитров от столичния квартал „Христо Ботев”, държи близо 20 просяци, които работят за него, съобщава в свое разследване в. „Уикенд”. Методи е стар познайник на МВР, но нашумя в публичното пространство през 2021г., когато бе задържан при маскирана полицейска акция в хотел „Враждебна” по разследване на организирана престъпна група, създадена с цел рекет, имотни измами и разпространение на наркотици. Тогава бяха иззети 3 автомобила, газов пистолет, злато, пари, документи и други доказателства.

Ромският бос Методи Димитров "държи" около 20 души, които просят в столицата

Просяците на ромския барон са разположени основно по големи столични булеварди, където трафикът е засилен и се образуват задръствания. Те се възползват от тапите, за да обикалят между спрените автомобили и да искат милостиня. Част от тях стоят на възлови кръстовища в центъра на София. Често могат да бъдат забелязания на кръстовището около НДК, край Семинарията и на бул. „Александър Малинов” в столичния квартал „Младост”.

Отскоро част от просяците на столичния лихвар са облечени със зелени светлоотразителни жилетки. Те предлагат да измият стъклата на автомобилите, а нерядко и само просят. Повечето от тях са наркозависими от ромски произход. Обикновено държат в себе си уред за почистване на стъкла и пластмасово шише с препарат. По думи на източник на медиата един такъв просяк изкарва средно между 250 и 300 лв. на ден. Най-оборотният сред тружениците на Мето е възрастен ром, който стои на бул. „България” и „Черни връх”. Обикновено държи вестници в ръка, вече почти не може да говори и често е бил задържан от полицията.

Методи Димитров държи просещите под контрол чрез трима свои приближени, които са предупреждавани да ги прибират, когато по маршрутите преминават политически и дипломатически ескорти. „Сутрин ги взимат, дават им стъклочистачка и жилетка, и ги дрогират с хероин, за да са опиянени и да могат да работят”, казва източникът ни. Хероинът пък им го поставя доктор от ромския квартал „Христо Ботев”. „Приемат го венозно, но често им изчезват вените по ръцете от много дози”, издава още той.

Една от труженичките на боса

Работното време на клетниците свършва, когато приключи натоварения трафик. Което ще рече, че седят до около 20 ч. Контролират ги същите трима мъже, които сутрин ги карат по районите и вечер ги прибират, като периодично през деня събират оборота. „Тези от тях, които си позволят да скрият пари, са пребивани брутално, за да не си позволяват същата грешка отново”, разказва мъжът.

Другата група, която работи за Методи Димитров, е по-доходоносна. Основният й контингент е от млади момичета на възраст между 18-30 г., също предимно наркозависими.  Някои от тях могат да бъдат забелязани с дете на ръце. За тях Методи Димитров осигурява квартира в близост до София, обикновено в ромския квартал „Ботунец” и Нови Искър. По правило жените излизат на улиците сутрин от 10 ч. и най-често могат да бъдат забелязани в близост до големите хранителни вериги в упоменатите райони. Те изкарзват на барона около 350-400 лв. дневно.

За да получат милостиня, повечето от тях изтъкват мотива, че са майки и нямат пари за храна за децата си. Жените често биват гонени от служители на касата и охраната. „По цял ден се навъртат там и на длъжностните лица вече им е ясно за какво става въпрос”, разказва мъжът. Определени девойки биват използвани и за секс услуги, парите от които биват укривани. За две от тях дори върви мълва, че са изпращани като джебчийки във Франция.

„Преди години Мето имаше и джебчии - отново млади роми във Франция, на които режеше палеца, за да не закачат, когато бъркат в чанти и джобове”, разказва източникът ни. Методи Димитров е известен и с това, че срещу него има хиляди оплаквания, че насилствено е иззел земите на хора, на които е дал заем, след като не са погасили кредита си навреме. Явно над боса обаче има чадър.