Разследване на Lupa.bg: Арестът на Дон Домат след рекет за 1 млн. лева

Италианският бизнесмен Еро Фабрицио Фрески бил изнудван от свой партньор - търговец на препарати за растителна защита

Общество
17:40 - 28 Август 2019
18362
Разследване на Lupa.bg: Арестът на Дон Домат след рекет за 1 млн. лева

Акцията на службите срещу италианския производител на домати у нас Еро Фабрицио Фрески е заради 1 милион лева, поискани oт продавача на препарати за растителна защита Валери Илиев. Това обясни пред Lupa.bg адвокатът на арестувания чужденец, познат като Дон Домат - Иван Маринов.

Прокуратурата обвинява италианеца, че стои начело на престъпна група, която източва еврофондове. „Другите лица от бандата са жената, с която живее на семейни начала, и друга жена, която е земеделски производител. Двете дами обаче не се познават, как тогава са част от престъпна група?”, пита защитникът на Еро Фрески. Той обръща внимание, че прокуратурата не съобщава за каква сума го обвинява.  

 Адв. Маринов предполага, че цялата акция на службите е по поръчка на Валери Илиев, тъй като не му е дал поисканата сума.

„Илиев 2 години доставяше препарати на Фабрицио. Доставките са свързани с програми за препарати, които подпомагат закупуването им. Препаратите са за борба с доматения миниращ молец. През 2014 г. субсидията се получаваше от продавача на препарата и Илиев тогава получи около 600 000 лева финансова помощ. През 2015 г. обаче програмата се промени и парите вече се вземаха от ползвателя на препаратите. Това не се харесва на Илиев и поиска част от помощта на Фабрицио – сумата, за която претендираше, е 300 000 лева. След като не му бе дадена, поиска 1 млн. лева”, обясни адв. Маринов.

След като чужденецът отказал да дели сумата от европрограмите, последвали заплахи: „Ти ще видиш какво ще стане, ще те съсипя”, заканвал се продавачът на препарати. Заедно със заплахите Илиев подавал и жалби до полицията и прокуратурата.

„Ние също пускахме жалби за това, че ни изнудва. Нашите сигнали обаче потъваха, никой не им обръщаше внимание”, отбеляза защитникът на доматения производител.  

Той допълни, че Илиев е потърсил съдействие от криминално проявения Минчо Овчаров за изнудване на италианеца. „Овчаров има над 20 криминални регистрации през последните години за измами, лежал е и в затвора за това. Постоянно се хвалеше, че е близък с БОП-а. Навремето Ваньо Танов го използваше за агент”, обясни юристът.

Фабрицио по стечение на обстоятелствата също има вземане-даване с Овчаров. „Клиентът ми чакаше пари от фирми, на които е доставял от продукцията си. Тогава се появи Минчо. Той му се представил като човек на ТИМ и му обещал да събере вземанията му. Затова Фабрицио му дал достъп до цялата документация на фирмите му. В един момент Овчаров се сдружи с Валери Илиев и двамата подписаха с организацията „Тракия Вали", в която участва Еро, спогодба за събиране на задължения над 500 000 лева, като няма пълномощия това да прави. Овчаров поиска лично от клиента ми 100 000”. 

„Фабрицио е от 15 години в България и всяка година го проверяват по 100 пъти. Досега нищо нередно не са открили. Няма скъпи коли и къщи. Не харчи парите си по екзотични почивки, а ги влага в бизнеса. Дори нашето море не знае къде се намира”, разказва адвокатът на Дон Домат. Той допълни, че 24 часа не са го допускали до клиента му. Това е практика при задържането у нас. Случвало се е с други лица, които са били арестувани.

На 22 август специализираната прокуратура проведе спецакция в пловдивското село Шишманци, при която бе арестуван италианският бизнесмен Еро Фабрицио Фрески. Той живее от 20 години в България и е най-големият земеделец в региона. Обработва над 30 000 декара.