Разследване на Lupa.bg: Енгин, убил граничаря Петър Бъчваров, стрелял и по сириеца Абдула на границата?

Турчинът и брат му Мустафа гърмели по бежанци, за да могат да ги оберат

16:44 - 08 Декември 2022
4807
Разследване на Lupa.bg: Енгин, убил граничаря Петър Бъчваров, стрелял и по сириеца Абдула на границата?

Братята Енгин и Мустафа Ергуван, които бяха уличени в убийството на 32-годишния граничар Петър Бъчваров на българо-турската граница на 8 ноември, е възможно да са стреляли и по 19-годишния сириец Абдула Ел Рустум на 3 октомври. Съдът установи, че двамата анадолци са притежавали незаконна пушка, с която са гърмели по бежанци, за да могат да ги оберат.

На 8 ноември Енгин (28) и Мустафа (34) са чакали нелегални мигранти в участъка на оградата с дупки. Когато българската полиция включила фаровете на превозното средство и ги помолила да се отдалечат, братята били на 10 метра от браздата. Енгин открил огън с пушка и веднага избягал от района при мъглив и лек дъжд.

Брат му бил по-напред и бягал от родните ченгета. Именно поради тази причина той е освободен, като съдиите имали ясни доказателства, че Мустафа не е участвал в стрелбата.

Мустафа и Енгин дебнели мигранти в гора край българската граница, за да ги ограбят. Братята били овчари и имали досиета за кражби.

Според столични криминалисти е възможно братята да са простреляли 19-годишния сириец при опит да оберат групата мигранти.

От българска страна може лесно да се установи дали Мустафа и Енгин са произвели изстрелите или граничен полицай, както твърди британската медия „Скай нюз”.

„Нашите граничари използват пистолети „Макаров”. Единият пълнител е с 8 бойни патрони, вторият - със стоп патрони. Мунициите са с партида, която се вижда на гилзата. Всяка партида е различна. Тя дава гаранция, че не може да се стреля незаконно. Ако се сложи друг патрон, веднага ще се разбере при проверката, че е от друга партида. Като се проследи графикът на полицаите, ще лъсне кои са били на смяна на 3 октомври. После се проверява оръжието им и пълнителите с патрони. Така ще се разбере участвали ли са наши граничари в стрелбата по сириец преди два месеца или не. Освен това стоп патроните оставят следи по оръжието и по-трудно се намират и се заменят след незаконна стрелба. Турските власти би трябвало да направят лицево разпознаване на стрелците и на техните жертви. Така на 100 % ще излезе истината”, обясни пред Lupa.bg служител на МВР.

Миналата седмица България бе обвинена в опит за убийство на сирийски бежанец на границата. Това се случи, след като се появи скандален видеоклип, заснет на 3 октомври, на който се вижда как се стреля по 19-годишен сириец на границата на страната с Турция, а куршум, пуснат от родни полицаи, го улучва тежко и едва не го убива, твърди "Скай нюз".

Видеото е част от съвместно разследване на водещи европейски медии - "Скай нюз", "Таймс", "Лайтхаус Рипортс", "Льо Монд", ARD, Domani и RFE/RL Bulgaria.

На кадрите се вижда как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката и се забива в гърдите му. Младежът твърди, че е бил прострелян от българските гранични служители, след като са заловили групата му да влиза нелегално в страната и са я изтласкали обратно към Турция. На излъчените кадрите обаче никъде не се виждат граничари, а цивилни, които е взможно да са Мустафа и Енгин.

"Появи се зелен автомобил с двама български служители в него. Той дойде близо до нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а след това започнаха да стрелят направо пред нас на земята - явно искаха да ни улучат", разказва бежанецът пред журналистите.

"Защо направихте това?", попитахме ние. "След тези думи ме удариха, и ме простреляха", твърди той. "Начинът, по който стреляха по мен, беше директен и имаше за цел да ме убие. Направиха го, без да им мигне окото", добавя той, цитиран от "Скай нюз". 

На кадри от мобилен телефон се вижда как групата търсещи убежище хвърля камъни по граничната ограда от турска страна и псува. След това напрежението нараства и внезапно в гората отеква силен трясък.

Не се вижда ясно кой е стрелецът. Като част от разследването, кадрите са изпратени за анализ на Стивън Бек, който е аудио криминалист. Той анализира вълновата форма и призрака на файла и установи, че те съответстват на изстрел от дуло на малко огнестрелно оръжие, изстреляно по посока на записващия човек.