Разследване на Lupa.bg: Ето го договора, с който Мая Илиева продаде „ВАИ Холдинг”

Фирмата на ВИС вече се управлява от 48-годишната Надя Иванова - жената на страховития Димитър Димитров – Маймуняка

Едно време
15:22 - 30 Септември 2019
70860
Разследване на Lupa.bg: Ето го договора, с който Мая Илиева продаде „ВАИ Холдинг”

Договорът за продажбата на флагмана на ВИС – фирмата „ВАИ Холдинг”, излезе от анонимност! Репортер на Lupa.bg успя да се добере до документа, с който вдовицата на Георги Илиев – Мая Делчева Илиева, продаде дружеството точно преди година – на 28 септември 2018-а.

Според договора за прехвърляне на дялове „веселата вдовица” е отстъпила всичките 1000 дружествени дяла, представляващи 100% от капитала на търговското дружество, на друга вдовица от силовата групировка – Надя Ставрева Иванова. Цената на сделката е повече от смешните 10 хиляди лева.

Димитър Димитров - Маймуняка

Новата шефка на „ВАИ Холдинг” е съпруга на страховития висаджия Димитър Димитров – Маймуняка. Мутрафонът издъхна след тридневна кома на 30 януари 2002 г. в софийската Военна болница.

Маймуняка, известен като основател на ВИС и много близък до Васил Илиев, беше ранен фатално от бомба-самоделка, скрита в пощенска кутия в бл. 27 в столичния кв. „Стрелбище”, където живееше Надя Иванова. Сега вдовицата му вече може да се похвали като собственичка на дружеството, през което минаваше законният бизнес на борческата групировка.

Така срещу само 10 бона вдовицата на Димитър Димитров стана едноличен собственик на холдинга с активи за стотици хиляди левове и солиден бизнес с ресторанти и счетоводни услуги.

Георги Илиев пое дружеството от брат си Васил

Емблематичното дружество е пряк наследник на скандалната застрахователната компания ВИС-2 и предшествалата я охранителната фирма ВИС. Чрез холдинга през годините бяха инвестирани милионите, изкарани от рекет, силово застраховане и трафик на дрога от Васил и Георги Илиеви, спомнят си криминалисти. След убийствата на двамата братя едноличен собственик на висаджийската структура стана Мая Илиева.

Надя и Маймуняка в началото на връзката им

Преди година обаче начело на фирмата застана Надя Ставрева Иванова, която управлява „ВАИ Холдинг” и до днес.