Разследване на Lupa.bg: КЕВР реже главата на бизнеса със скъп ток през октомври

Общество
20:00 - 17 Септември 2020
7087
Разследване на Lupa.bg: КЕВР реже главата на бизнеса със скъп ток през октомври

"Изкуствено надуват цената на тока в България. Тя е в топ 3 на най-скъпото електричество в Европа. Две години поред я надуват в нарушение на Закона за енергетиката". Това заяви пред Lupa.bg ядреният експерт Георги Котев.

„От 1 октомври 300 000 фирми излизат на енергийната борса. Директор на дирекция в КЕВР заяви, че цената ще бъде над 90 лв. на мегаватчас. Това се получава заради надуването на цената на борсата. В момента тя е около 70 лв. Това чака и битовия потребител след 5-6 години“, предупреди експертът.  

„В момента наказват бизнеса, правят го неконкурентоспособен. Средно в Германия и Франция цената на тока е от порядъка на 60 лв., затова нашите фирми ще произвеждат по-скъпи стоки и икономиката ще боксува“, предупреди инж. Котев.

„Българският енергиен холдинг отказва да ни даде информацията, която води до надуване на цените на енергийната борса, въпреки че съдът го задължи. БЕХ преиначи решението на съда. Писмено ни заявиха, че няма да ни дадат данните. Подали сме втора жалба“, разказа Котев за съдебната си битка с енергийния холдинг.  

Той прогнозира, че цената на тока ще продължава да расте заради неизпълняването на решение на ЕК по дело, водено срещу БЕХ от 2015 г.