Разследване на Lupa.bg: КЗП хвана 120 далавери по морето

У нас
17:20 - 27 Август 2019
5337
Разследване на Lupa.bg: КЗП хвана 120 далавери по морето

За два месеца Комисията за защита на потребителите (КЗП) е направила 1500 проверки по родното Черноморие за наличие на нарушения. 120 са установените далавери до момента, съобщиха за Lupa.bg от пресцентъра на институцията.

Проверките ще продължат до края на септември, допълват от КЗП. Инспекторите от институцията са установили, че в част от заведенията по морето липсват  лист и карт меню или регистър за рекламация. На търговците са съставени актове за тези пропуски. Има и няколко затворени обекта, тъй като са работили без категоризация, обръщат внимание от Комисията.

Що се отнася до местата за настаняване проверяващите са открили, че в някои хотели има несъответствие с категоризацията и че в тях няма регистър на отседналите туристи.

Не са много летовниците, които подават сигнали за нарушения. „Един от случаите е на руска гражданка. Тя сигнализира, че на плажа на Черноморец трябва да заплати 20 лв. за чадър и шезлонг. Ние проверихме случая и установихме, че има табела, на която пише, че 20 лв. струва комплектът, без да е ясно какво включва той. Това наистина е нарушение”, коментираха от КЗП.