Разследване на Lupa.bg: Наркомани запалили психодиспансера на Сточна гара?

Общество
17:40 - 03 Януари 2020
4254
Разследване на Lupa.bg: Наркомани запалили психодиспансера на Сточна гара?

Наркомани или алкохолици може да са запалили Областния психодиспансер в София, предполагат пред Lupa.bg запознати с инцидента. Той се намира в района Сточна гара, където се събират хора с различни видове зависимости.

Сходна хипотеза разви и директорът на Държаваната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова. „Ако се докаже, че пожарът е вследствие на нерегламентиран престой на външни лица, това няма да ме учуди, защото нашите болници нямат адекватна външна охрана. Липсва и вътрешна охрана. Тази функция изпълняват санитарите”, каза тя.

Хора, живеещи в района, предполагат, че пламъците са тръгнали от бараки, които се намират до психодиспансера. В тях често се събират бездомници и те може да са драснали клечката.

Не е изключено огънят да е лумнал от късо съединение. "Инсталацията на болничното заведение е стара и печките тип духалки може да са я претоварили”, обясняват пред Lupa.bg електротехници.

Пламъците освен столичното психо, са обхванали и поликлиниката на белодробната болница, намираща се в съседство. Заради огненото бедствие се наложи спешна евакуация на 51 пациенти от двете лечебни заведения.