Разследване на Lupa.bg : Потулиха смъртта на Валя от Бургас

Общество
15:40 - 08 Април 2019
39222
Разследване на Lupa.bg: Потулиха смъртта на Валя от Бургас

Разследването на смъртта на красивата медицинска сестра Валентина Иванова е потулено тихомълком. Криминалистите в родния ѝ Бургас официално твърдят, че става дума за удавяне, въпреки че всички факти показват, че младата жена е убита. Lupa.bg научи, че майката на трагично загиналата девойка  - Пенка Иванова, избягала в чужбина, страхувайки се да не я сполети злочестата съдба на щерка ѝ. 

Валя изчезна на 15 април 2014 година и дълго време от нея нямаше ни вест, ни кост. След време трагедията лъсна - морето изхвърли силно разложен труп, който рибите в Черно море оглозгали до неузнаваемост. И макар че скоро се навършват 5 години от трагедията, но никой не иска да се стигне до истината за зловещата смърт.

Преди да избяга от България, майката на Валя прави отчаян опит да възобнови разследването, научи журналист на Lupa.bg. Въпреки многото шум в медиите папките по разследването са забутани от бургаските криминалисти. Майката Пенка твърди, че в смъртта на Валя са замесени ченгета на най-високо ниво. В Бургас се говори, че става дума за финансови взаимоотношения и теглене на кредити, но налице няма нищо доказано.

Пред медиите съкрушената родителка директно обвинява гаджето на Валя - Валентин, който заплашвал таткото на медсестрата Иван Иванов да спре да се занимава със случая и да не търси повече истината за смъртта. Случайно или не, по-късно бащата бе намерен обесен на тавана в дома си. 

Убедила се, че няма шанс да стигне до истината, майката си събрала куфарите и напуснала страната ни. „Опитахме с нея да възобновим делото, за кратко успяхме, но после пак беше спряно, никой не знае какво се случва в момента, мисля, че не се работи. Пенка е в чужбина, смени си телефонния номер, новия то пази в тайна, никой го няма", каза пред Lupa.bg в края на миналата седмица Галина Колева, адвокат на почернената майка.

„За мен смъртта е настъпила по-рано, тялото е хвърлено във водата, за да се прикрият следите от престъплението“, са последните думи на Пенка, преди да избяга от България в неизвестна засега държава. 

Майката на Валентина разкрива и друга интересната подробност - че в нощта на изчезването на дъщеря ѝ двете разговаряли по скайп малко преди полунощ. Тогава Пенка, която по това време била на гурбет в чужбина, видяла за последно дъщеря си на монитора на компютъра. Валя била по пижама, приготвена да си ляга, изглеждала спокойна и щастлива. Въпреки че не е възнамерявало да излиза, посреднощ момичето променя плановете си - към 23,30 ч. хваща такси, което да я откара от кв. „Лозово“ до центъра на Бургас.

Пътува с таксиметровия шофьор Диян, който ясно помни подробности: „Беше усмихната. Каза ми, че отива на купон с приятели. Оставих я на пешеходната пътека до ресторант „Златна котва“, си спомня таксиджията. Таксиметровият шофьор е последният човек, който е видял Валентина Иванова жива.

Преди да „потъне в морето“, Валя е видимо щастлива, прави планове за бъдещето, никой не вярва, че в даден момент е решила да сложи край на живота си. 

Интересно е също така, че около трагедията с Валя са уволнени дисциплинарно директорът на бургаската полиция Милен Димитров и още три ченгета, които работили честно по случая. Понижен е в длъжност пък е окръжният прокурор Димо Маджаров, наблюдаващ делото, сменени са и дознатели. 

Бившият шеф на полицията Милен Димитров отрича да е махнат заради трагедията с Валя, прокурорът Димо Маджаров отказва да говори в подробности по казуса, въпреки че той е най-запознатият човек с тази мистериозна смърт. Бургаските ченгета получават нареждане, в което им се казва: "тялото е много разложено, не може нищо да се направи повече, става дума за самоубийство. Точка". Така в момента никой не работи по случая, който в продължение на години вълнуваше всички медии. 

В Бургас се твърди, че майката Пенка води разследване от чужбина, като е наела чужди криминалисти, които опитвали да стигнат до истината. Приятелите на Валя напомнят, че след седмица се навършват 5 години от трагедията и призоват столичната прокуратура да се намеси и да даде нов старт на разследването.