Разследване в Lupa.bg: В Елин Пелин пият отрова заради завод за рециклиране (СНИМКИ)

Отпадъците от милиони найлонови торбички, внос от Германия, замърсяват почвата и реките, сигнализира жител на града

Крими
16:25 - 11 Октомври 2019
22016
Разследване в Lupa.bg: В Елин Пелин пият отрова заради завод за рециклиране (СНИМКИ)

Завод за рециклиране на найлонови торбички от Германия трови водите и почвата в Елин Пелин, сигнализира пред Lupa.bg Ангел Славчев, който от 10 години живее в града край София.

По думите му отпадъците от завода се изхвърлят предимно в местността Църквето. В нейното землище обаче има над 10 сонди за вода, както и ниви. „Именно за това нито водата е годна за пиене, нито реколтата става за ядене”, убеден е Славчев.

През завода трябва да минат 35 000 000 килограма полимерови торбички, а не му е правена оценка за въздействие на околната среда. Това е така, защото кметът Ивайло Симеонов издал разрешение на строеж на склад за безалкохолни напитки, а не за предприятие за преработка на използвани торбички. Освен това заводът се води регионален, но ще поглъща отпадъците на Германия и други европейски страни.

 „Понеже бия тревога за вредите от завода, вече получих заплаха от високо ниво. Искат от мен да мълча, но ако го направя, Елин Пелин ще бъде поставен пред екокатастрофа. За да предотвратя това, се пуснах в битката за общински съветник”, каза още кандидатът за местния парламент.