Разследват схема за пране на пари в огромни размери

Окръжна прокуратура-Пловдив е повдигнала обвинения на пет лица, седем лица за общо държавно издирване

Новини
14:48 - 30 Септември 2019
3210
Разследват схема за пране на пари в огромни размери

Окръжна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив разследват схема за пране на пари в огромни размери и изнудване, противозаконно лишаване от свобода, отвличане и длъжностно престъпление, съобщиха пред журналисти окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, директорът на ОД на МВР-Пловдив Йордан Рогачев и наблюдаващият прокурор Славена Костова.

След сигнал от мъж от Пловдив за изнудване, отвличане и други престъпления разследващите установят, че дружество в София се занимава с регистрация на фирми и вливането им в други такива в офшорни зони, на името на социално слаби и неграмотни роми. По техните сметки е извършвано пране на пари за милиони левове. Установено е, че само от Пловдивска област на името 60 роми, са регистрирани фирми, като за дейността си от една година през кантората в София са преминали стотици социално слаби и неграмотни роми от цялата страна. Регистрирани са стотици такива фирми.

До схемата се стига след като Костадин Танев, собственик на умишлено запалено помещение, отдадено под наем за магазин за моторни масла в Пловдив, се оплаква за умишлен палеж, за изнудване и заплахи, както и за отвличане, пребиване и противозаконно лишаване от свобода на майката на негов познат ром от Войводиново.

На изнудвания му е даден срок от 1 седмица да възстанови 39 000 евро, които според изнудвачите той им дължи и са били откраднати от тях. Преди дни Танев и мъжът от Войводиново изтеглили сумата от 20 000 евро от сметката на рома, след като той се e похвалил, че е собственик на фирма. Преди време мъжът от Войводиново получил 100 лева, за да подпише някакви документи в "лъскава" кантора в София и така е станал собственик на дружество, по сметката на което са постъпвали пари.

След заплахите и изнудването ромът се укрил, а на 9 септември изнудвачите отвлекли майка му, пребили я и я принудили да се свърже със сина си, като той да каже на кого е дал изтеглените пари, в случая на собственика на запаленото помещение.

Установено, че изнудвачите, сред които и собственикът на кантората в София, са получавали подробна и всякаква информация от служител на ДАНС в София, който проучвал потенциалните лица жертви на престъпната схема. До момента са установени трима дилъри роми от Пловдив, които са намирали лица от ромски произход. Превозвали ги с микробус до кантората в София, където са създавани дружествата.

При претърсването и изземването, извършено в петък, в кантората в София са намерени доказателства, че чуждестранни граждани са поръчвали създаването на фирми и с какъв предмет трябва да бъдат регистрирани. При влизането на полицаите в кантората служителите - 12 човека, предимно млади хора, икономисти и юристи, е започнало масово унищожаване на документи. Предотвратено е изхвърляне на флашки в санитарните помещения и са намерени три печата, които според Румен Попов след експертизата ще се окажат фалшиви, защото печатите са на А1, на ЧЕЗ и на Комисията за финансов надзор.

Установено е, че собственикът на кантората за регистрация на фирми в София, който 34 годишен, е поръчал палежа, участвал е заедно с още двама негови служители и е извършил изнудването, употребата на пистолет, с който са извършвани заплахите, както и в отвличането. Той е ръководил процеса по финансовата и криминалната част, посочи окръжният прокурор на Пловдив.

По досъдебното производство до момента са повдигната обвинения на пет лица - на управителя на дружеството, на един от събирачите на лица от ромски произход - дилър, на лице от охраната на фирмата, на друг служител от кантората, както и на служителя на ДАНС, на когото е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление за предоставяне на информация. Четири от лицата са с мярка задържане под стража, а един служител от кантората е с парична гаранция и забрана да напуска страната.

Обявени са седем лица за общо държавно издирване - двамата извършители на палежа, двама от участниците в отвличането, един служител на дружеството в София, както и личният шофьор и личната охрана на управителя на дружеството, издирват се и автомобилите им, уточни Румен Попов.