Разузнаването: Русия замисля саботажи в цяла Европа

Службите на различни държави съобщават за прикрити бомбени нападения, палежи и нанасяне на щети на инфраструктурата на европейска територия

Новини
13:30 - 05 Май 2024
4033
Разузнаването: Русия замисля саботажи в цяла Европа

Европейските разузнавателни служби предупреждават правителствата си, че Русия замисля насилствени актове на саботаж на Стария континент, след като пое курс на постоянен конфликт със Запада, пише Financial Times.

Русия вече започва по-активно да подготвя прикрити бомбени нападения, палежи и нанасяне на щети на инфраструктурата на европейска територия, пряко или чрез подставени лица, като явно не се тревожи особено от възможността за цивилни жертви, считат представители на разузнаването.

Макар че агентите на Кремъл отдавна осъществяват подобни операции и през последните години извършиха спорадични атаки в Европа, нарастват данните за по-агресивни и съгласувани усилия, сочат оценките на три различни европейски страни.

Представителите на разузнаването говорят все повече за заплахата в усилията си да насърчат бдителност.

„Оценяваме риска от контролирани от държавата актове на саботаж като значително завишен“, казва Томас Халденванг, ръководител на германското вътрешно разузнаване. Сега Русия изглежда спокойно извършва операции на европейска територия „с висок потенциал за щети“, коментира той на конференция по сигурността миналия месец, на която неговата агенция, Федералната служба за защита на Конституцията, беше домакин.

Халденванг говори само няколко дни, след като германско-руски граждани бяха арестувани в Байройт, провинция Бавария, за предполагаемо планиране на атака срещу военни и логистични обекти в Германия в полза на Русия.

В края на април във Великобритания бяха повдигнати обвинения срещу двама души за предизвикване на пожар в склад с хуманитарни помощи за Украйна. Английските прокурори ги обвиняват, че работят за руското правителство.

В същото време в Швеция службите за сигурност разследват поредица от инциденти с влакове през последно време, за които подозират, че може да са актове на подкрепен от определена държава саботаж.

Русия се е опитала да унищожи системите за сигнализиране на чешките железници, съобщи транспортният министър на страната пред FT миналия месец.

В Естония нападения срещу кола на вътрешния министър през февруари и срещу автомобили на журналисти са били извършени от агенти на руското разузнаване, заяви Службата за вътрешна сигурност на страната. Френското министерство на отбраната също предупреди тази година за възможни атаки с цел саботаж от Русия срещу военни обекти.

„Явното заключение е, че има действително засилване на руската активност“, коментира Кийр Джилс, старши консултант в института Chatham House.

„Не може да се каже дали това отразява факта, че руснаците влагат повече ресурси в такива дейности, дали те са по-небрежни и биват залавяни или дали западното контраразузнаване просто е станало по-добро в засичането и спирането им. Но каквото и да е, случват се много неща“, отбелязва Джилс.

Високопоставен представител на европейско правителство казва, че в службите за сигурност на НАТО се споделя информация за „явни и убедителни руски вредни действия“, които са координирани и мащабни.

Дойде време да „засилим информацията и вниманието“ относно заплахата от руско насилие на европейска територия, допълва той.

В четвъртък НАТО публикува изявление, в което изрази дълбокото си притеснение от нарастващите „зловредни действия на съюзническа територия“ от Русия, като посочи „засилваща се кампания... в целия Евро-Атлантически район“.

Нарастващите опасения от желанието на Русия за нанасяне на физически щети срещу опонентите ѝ следват поредица от обвинения срещу страната в дезинформация и хакерски кампании.

В петък Германия заяви, че ще има последици за Москва, съобщението беше подкрепени от ЕС и НАТО, заради хакерска атака през 2023 г. срещу канцлера от Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

Междувременно продължава развитието около скандала с руски опити да вербуват крайнодесни европейски политици преди предстоящите избори за Европейски парламент.

Представител на разузнаването казва, че усилията за саботаж на Москва не трябва да бъдат смятани за различни от други операции и допълва, че засилената дейност отразява целта на Русия да упражни максимален натиск „навсякъде“.

В момента Путин се чувства „окуражен“ и ще се стреми да измести линиите в Европа, колкото се може повече на многобройни фронтове чрез дезинформация, саботаж или хакерски атаки.

Нарасналата агресия от руското разузнаване отразява и желанието на шпионите на страната да се утвърдят повторно след най-сериозната им спънка от разпадането на Съветския съюз.

В седмиците след началото на пълномащабното нашествие на Русия в Украйна над 600 служители на руското разузнаване, действащи в Европа под дипломатическо прикритие, бяха изхвърлени, нанасяйки сериозни щети на мрежата от шпиони на Кремъл на целия континент.

В неотдавнашен доклад анализатори от британския Royal United Services Institute изтъкнаха усилията, които полага Русия за възстановяване на присъствието си в Европа, често използвайки подставени лица. Сред тях са членове на руската диаспора и групировки от организираната престъпност, с които Кремъл има дългогодишни връзки.

Ключова стратегическа промяна настъпи също с т. нар. „Комитети за специално влияние“, коорнидиращи разузнавателните дейности страна по страна за Кремъл, които обединяват неорганизираните преди това усилия на раздробените служби за сигурност на страната и други играчи на Кремъл.

В момент, когато Русия засилва операциите, службите за сигурност са във висока степен на тревога заради заплахите и се стремят да открият мишени, които може да са пропуснали.

Възникват например въпроси относно необяснения до момента взрив в завод за боеприпаси на BAE Systems в Уелс, който доставя снаряди, използвани от Украйна. През октомври 2014 г. оръжеен склад в Чехия, където се намираха оръжия за Киев, беше унищожен; по-късно беше установено, че агенти на руското военно разузнаване са заложили взривни устройства в обекта.

В петък избухна голям пожар в завод в Берлин, собственост на оръжейната компания Diehl, която също извършва доставки за Украйна. Над 160 пожарникари се включиха в гасенето на огъня, а жителите в голяма част западните квартали на германската столица бяха посъветвани да държат прозорците си затворени заради възможност от отровен дим.

„Както винаги с Русия, по-разумно е да не търсим единично обяснение защо правят едно или друго нещо. Винаги се случва комбинация от неща“, коментира Джилс.

„Тези дребни атаки, които виждаме до момента, са, разбира се, за създаване на хаос, но те също така може да бъдат използвани за дезинформация. После идва това, което Русия научава от тези атаки, ако иска да парализира наистина Европа... Те репетират“, допълва той.