Развръзка: Радев избра Димитър Главчев за служебен премиер

Президентът възлага на шефа на Сметната палата да състави кабинет утре на "Дондуков"2

Новини
22:02 - 29 Март 2024 (обновена)
10248
Развръзка: Радев избра Димитър Главчев за служебен премиер

Димитър Главчев е изборът на Румен Радев за служебен премиер. Президентът ще приеме кандидата за първия пост в изпълнителната власт утре в президентството, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определя
председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министърпредседател. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Преди ден, след като ИТН върнаха третия мандат, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Радев да не избира парламентарния шеф Росен Желязков за министър-председател, като добави, че не би било добре да избере и Димитър Главчев. 

По-рано тази вечер, президентът Радев обеща скоро да съобщи новината кой е фаворитът му за премиер, като добави, че разговорите с потенциалните кандидати са му били в помощ. 

Радев приключи по-рано днес консултациите по процедурата за назначаване на служебен министър-председател. След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера президентът проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Днес срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. Процедурата завърши с разговори със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Поредицата от срещи започна, след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат. 

Кой е Димитър Главчев

Димитър Главчев е председател на Сметната палата. Преди това той е депутат от ГЕРБ в няколко парламента. Заема и поста на председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г.

Заместник-председател е на 43-ото Народно събрание. Номинацията му за председател на Сметната палата дойде от ГЕРБ и беше избран с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС на 28 юли 2023 година.

Главчев е роден на 15 август 1963 г. в София. Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г. в УНСС със специалност „икономист-счетоводител“. Магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор. Говори английски език и руски език.