Реал Мадрид и Барса загубиха марката "Ел Класико"

Ла Лига спечели делото

Спорт
14:22 - 26 Май 2023
2108
Реал Мадрид и Барса загубиха марката "Ел Класико"

Двата най-големи гранда в испанския, а може би и световния футбол – Реал Мадрид и Барселона, загубиха правата върху термина „Ел Класико“ за мачовете помежду си. Това означава, че нямат право да го използват в маркетингови кампании, след като загубиха делото за патента.

Макар двата клуба да преминават през труден период за взаимоотношенията си заради т.нар. скандал „Негрейра“, те продължават да са партньори в почти всички въпроси на стратегическо управление по отношение на футболните институции.

Испанската служба за патенти и търговски марки отхвърли петицията, поискана от Реал и Барса за защита на израза „Ел Класико“ в Испания, тъй като счете, че има риск от объркване и асоцииране между заявената търговска марка и тази, която Ла Лига използва – „El Clásico“, която смята за достатъчно известна и утвърдена.

Тази промяна е по-важна, отколкото изглежда, защото напълно отхвърля марката, която има огромно търговско влияние по целия свят. Всеки път, когато двата отбора излизат един срещу друг, се организират всякакъв вид събития, стартират се имиджови кампании и това е решаващ търговски ресурс за всички клубове, когато става въпрос за продажба на телевизионни права.

Реал Мадрид и Барселона имат един месец да обжалват решението и да водят съдебен спор за придобиването на контрол върху една от най-мощните марки в света на испанския и световен футбол.