Ред сълзи... Федерер се оттегли със зрелищен мач рамо до рамо с Надал

Двамата се изправиха срещу Джак Сок и Франсис Тиафо в двубоя от турнира "Лейвър Къп" в Лондон

Спорт
10:22 - 24 Септември 2022
2841
Ред сълзи... Федерер се оттегли със зрелищен мач рамо до рамо с Надал

Един от най-великите играчи в историята на тениса - Роджър Федерер, изигра последния двубой в кариерата си! 41-годишният швейцарец реши това да бъде мач на двойки рамо до рамо с големия му съперник през годините Рафаел Надал, като двамата представляваха отбора на Европа.

Те се изправиха срещу Джак Сок и Франсис Тиафо в двубоя от турнира "Лейвър Къп" в Лондон. А препълнената зала "О2" стана свидетел на истински спектакъл, който тези четирима тенисисти поднесоха. За съжаление Маестрото не успя да завърши кариерата си с победа и мачът бе спечелен от отбора на Света след 4:6, 7:6(2), 11:9 в негова полза.

В първия сет мачът вървеше гейм за гейм. Всяка от двойките печелеше подаването си без особени затруднения до 4:4.

В деветия гейм отборът на Света пръв стигна до точка за пробив в срещата. Това се случи при 30:40, но Надал спаси ситуацията с мощния си сервис и геймът отново отиде на сметката на Европа за 5:4.

Решаващ се оказа десетият гейм. В началото изглеждаше, че Тиафо и Сок ще го вземат без проблеми, като поведоха с 40:15, но след това загубиха четири поредни точки и допуснаха пробив, като резултатът стана 6:4 в полза на Федерер и Надал, които затвориха сета в своя полза.

Вторият сет предложи доста повече драма. Още в третия гейм представителите на Света стигнаха до три точки за пробив при 0:40. Европейците спасиха две от тях, но при третата Федерер сгреши на мрежата и Тиафо и Сок поведоха с 2:1 с пробив.

Ветераните можеха да върнат пробива още в следващия гейм, когато получиха три възможности, но така и не успяха да се възползват от нито една от тях и "червените" поведоха с 3:1.

Все пак Маестрото и Матадора съумяха да върнат пробива в шестия гейм. Тогава се стигна до 15:40 и още с първата си възможност европейците откраднаха гейма. Интересното е обаче, че това стана с една доста спорна точка, като при бързо разиграване на мрежата Тиафо удари една ниска топка и от ракетата му тя първо срещна земята, а след това прескочи мрежата. Това обаче стана толкова бързо, че не се видя в реално време, но съдията го забеляза и даде точката на Федерер и Надал, а повторенията показаха, че е бил прав в отсъждането си.

Следващият драматичен гейм бе №11, в който на сервис на Надал се стигна до 0:40 и "сините" трябваше да спасяват три поредни точки за пробив. Това обаче не бе всичко, защото впоследствие американците си изработиха още три брейк пойнта, но с невероятна воля и характер Федерер и Надал успяха да се измъкнат от трудната ситуация и да спечелят гейма за 6:5.

И в следващия гейм бе оспорвано, но отборът на Света успя да го спечели, като така се стигна до тайбрек. Там Сок и Тиафо се представиха повече от отлично и дадоха само две точки на опонентите си, като така спечелиха сета и изравниха резултата в мача.

Така се стигна до решаващ тайбрек до 10 точки. И в него драмата продължи, като съперниците се бореха със зъби и нокти за всяка точка, а Джак Сок се запомни с две невероятни отигравания, с които вдигна публиката на крака. Европейците имаха шанс да затворят мача в своя полза, като Федерер сервира при резултат 9:8. Тиафо обаче направи убийствен ретур, с който за малко да отнесе главата на Надал, а след това американците измъкнаха и следващите две точки и се поздравиха с успеха с 11:9 в своя полза.

Така Сок и Тиафо донесоха втората точка за Света в турнира, като вече общият резултат е изравнен на 2:2. Това обаче не бе най-важното тази вечер, в която преобладаваха емоциите, особено след края на двубоя, като Федерер не сдържа сълзите си. Той приключва кариерата си с 20 титли от Големия шлем, златен и сребърен олимпийски медал и още куп други успехи, като записа името си сред най-великите, които някога са практикували този спорт.