Редакторката с Covid-19 в БНР: Заразих се в автобус, пътниците бяха без маски

Новини
13:15 - 03 Юли 2020
4045
Редакторката с Covid-19 в БНР: Заразих се в автобус, пътниците бяха без маски

Заразената с коронавирус музикална редакторка от БНР Янина Богданова вероятно се е заразила в междуградски рейс, докато е пътувала от София към Пловдив, научи Lupa.bg. В събота, на 27 юни стана ясно, че двама служители на програма „Христо Ботев” на националното радио са с Covid-19, заради което се дезинфекцира сградата на „Драган Цанков” и спира достъпа на външни лица, вкрюлчително събеседници в студиата.  

Самата радиоводеща сподели, че предполага, че тъкмо в транспорта и прихванала заразата. „Не съм сигурна, но предполагам, че съм се заразила в междуградския автобус, където само няколко души бяха с маски, а повечето без. Един младеж кихаше и кашляше. Вероятно там е станало.”, сподели журналистката.

Няколко дни е чувствала „леки грипоподобни симптоми, малко гърлобол и температура”. „След като видях, че температурата с никакви лекарства не може да бъде свалена, доброволно си направих PCR тест и той се оказа положителен”, сподели редакторът.

Богданова нито за миг не се поколебала да съобщи, че е болна и веднага информирала по телефона генералния директор на БНР Андон Балтаков. Тя сподели, че в такива моменти, естествено, се появява естественото човешко чувство да се замете проблема под килима, но  все пак направила отговорния избор да не скрива. „Абсолютно наясно съм колко човек е заразен и в скрития период, преди да се проявят симптомите.“, вметна тя.

„Няма как в една наситена атмосфера с вируса ние да не се сблъскаме с Covid-19. Общуваме с много хора, ползваме студиа“, категорична е Богданова.

Според Янина Богданова коронавирусът поставя дилеми за „егото на всеки от нас“. „Как продължаваме да живеем – в страх, в безгрижие, в отговорност или не към себе си и към другите. С дисциплинирано спазване стриктно на предписанията, самонаблюдението за някакви здравословни отклонения и симптоми или пък тоталното им игнориране.“

Според музикалния редактор това са „все въпроси на личния избор“, но и на високото гражданско съзнание.

Много хора не искат да им се наруши комфорта, планирали са почивки и всичко това наистина затруднява, наясно е Богданова.  Музикалната редакторка засегна и конспиративните теории и недоверието на мнозина, че изобщо такава епидемия съществува.

„Много хора казват: „Всъщност, това е една преекспонирана пандемия. Имаш ли познат, който е болен от Covid? Аз нямам такъв. Вече всичките ми приятели знаят, че има болни от Covid и аз съм един такъв човек“, заяви Богданова.