Редовната употреба на марихуана увеличава риска от някои видове рак

Новини
16:49 - 09 Август 2024
674
Редовната употреба на марихуана увеличава риска от някои видове рак

Според ново проучване, в което са анализирани милиони медицински досиета, ежедневната употреба на марихуана в продължение на години може да повиши общия риск от рак в главата и шията с 3,5 до 5%.

"Нашето изследване показва, че хората, които употребяват канабис, особено тези с разстройство, свързано с употребата на канабис, са значително по-склонни да развият рак на главата и шията в сравнение с тези, които не употребяват канабис", казва старшият автор на изследването д-р Нилс Кокот, професор по клинична отоларингология - хирургия на главата и шията в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис, предава БГНЕС.

Според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията разстройството, свързано с употребата на канабис се диагностицира, когато човек има два или повече от следните симптоми: жажда за трева, толерантност към нейния ефект, употреба на повече от предвиденото, употреба на марихуана, въпреки че тя причинява проблеми в живота, употреба във високорискови ситуации, абстиненция и невъзможност за отказване.

"Въпреки че нашето проучване не прави разлика между методите на консумация на канабис, канабисът най-често се консумира чрез пушене", казва Кокот в имейл. "Асоциацията, която открихме, вероятно се отнася главно за пушенето на канабис".

По данни на Националния институт по рака около 69% от хората с диагноза рак на устната кухина или гърлото ще преживеят пет или повече години след поставянето на диагнозата. Ако обаче ракът метастазира, този процент спада до 14%.

Около 61% от хората с диагноза рак на ларинкса ще бъдат живи пет години по-късно - процент, който спада до 16%, ако ракът се разпространи.

В проучването са използвани застрахователни данни, за да се разгледа връзката на разстройството, причинено от употребата на канабис, с рака в главата и шията, казва д-р Джоузеф Калифано, канцлерският ръководител на катедрата по хирургия на главата и шията Ирис и Матю Щраус в Калифорнийския университет в Сан Диего. Той не е участвал в проучването.

"Изследователите са използвали огромен набор от данни, който е наистина изключителен и има огромна сила в разглеждането на толкова големи числа, когато обикновено виждаме само малки проучвания", каза Калифано, който е и директор на клиниката "Хана и Марк Глей" в Калифорнийския университет в Сан Диего.