Реформи по нашенски : Хаос с електронните рецепти

Софтуерите в аптеките не са готови за промените, които влязоха в сила от няколко месеца

Новини
09:01 - 08 Септември 2024 (обновена)
1586
Реформи по нашенски: Хаос с електронните рецепти

Електронните рецепти с лекарства по Здравна каса вече се изписват и отпускат по нов ред. Но тази промяна предизвика хаос и обърквания, тъй като няма гратисен период. За това алармират аптекарите, предава НОВА. 

Голяма част от аптеките не са готови за новите изисквания на електронните рецепти за лекарства по Здравната каса, защото още не са променили софтуера си. 

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов заяви, че промяната на системата е безпардонно отношение към целия бранш. "Някой измисля нещо и от днес за утре, буквално, то влиза в сила. В момента софтуерите ни не са готови и ако вие искате да бъде изпълнена рецепта по Здравна каса, то това е невъзможно", посочи той. 

Тази седмица започна поетапно въвеждане на облекчения в изпълнението на рецепти, които влязоха в сила от 1 септември. След като всички аптеки нагласят софтуера си към новите условия, хората ще могат да изпълняват една рецепта частично. До момента тези предписания се изпълняваха само напълно, което налагаше хората да обикалят от аптека на аптека, докато намерят място, където са налични всичките им лекарства.

Сега, когато електронната рецепта е частично изпълнена, останалата част от предписанието може да бъде изпълнено по-късно в същата или в друга аптека. За това обаче има условия. Окончателното изпълнение може да се осъществи до два работни дни от първоначалното частично изпълнение, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на електронното предписание.

Според Костов софтуерът на аптеките не е подготвен за частично изпълнение на рецептите и съкратеният срок на изпълнение - от 15 на 2 работни дни, може да доведе до това хората да не могат да си получат лекарствата, особено ако те са дефицитни.

Въведени са и нови електронни формуляри, тъй като лекарите вече ще могат да изписват по повече от 3 лекарства на рецепта, но те също не могат да бъдат обработени от стария софтуер. Това принуждава някои лекари да продължат да използват стари е-формуляри.