Регионалният министър е доволен от избора на терен за детска болница

Според Иван Шишков теренът, който предлагат, има само един проблем и той е бил процедурен - в него трябвало "да се вложи държавническо мислене и чисто професионален подход"

Новини
19:08 - 06 Ноември 2022
2863
Регионалният министър е доволен от избора на терен за детска болница

Мястото, избрано за строителство на детска болница, е много добро. Самата специфика на терена позволява да може да се изгради чисто нова болница, при която да няма никакви компромиси. Това коментира в предаването „На фокус“ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Според Шишков теренът, който предлагат, има само един проблем и той е бил процедурен – тоест, в него трябвало "да се вложи държавническо мислене и чисто професионален подход".

Той обясни, че в средата на терена има частен имот. "Аз направих среща със собственика. Разбрахме се, че транслираме имота така, че да бъде в единия край и да освободим достатъчно огромен терен, за да можем да направим детската болница. В единия край на терена има и общински имот – зелена площ", добави Иван Шишков.

По думите му кметът на столичния квартал „Овча купел“ е внесъл предложение в Столичния общински съвет (СОС) имотът да бъде дарен на държавата.

В рамките на около два месеца да можем да приключим процедурата с изменение на подробния устройствен план и да стигнем до виза, посочи Шишков. По думите му Министерството на здравеопазването трябва да направи „хубаво задание за проектиране“. На нас до този момент много ни липсва заданието – държавата буквално не знае какво да си поръча, след това имаме лоши проекти, а след това имаме лошо строителство, добави още регионалният министър.

Относно пренареждането на жълтите павета в центъра на София, Иван Шишков коментира, че вината би трябвало да носи възложителят на ремонта – Столичната община.

Проблемът е във възложителя, който следва да координира и да организира, посочи той.

Шишков каза, че проектът за ремонт се изпълнява по европейска програма.

При положение, че срокът за изпълнение е март 2023 г., при положение, че Столичната община има възможност да поиска удължаване на срока, Министерството на регионалното развитие ще откликне при искане на Столична община да удължим срока, заяви Шишков.

„Когато се извършва определено строителство, Столичната община има право да поиска част от това изпълнено строителство да бъде платено. Имайте предвид, че Столична община към този момент не си е поискала парите за ремонта включително на „Граф Игнатиев“. Готови сме, на разположение сме, тъй като това става след проверки. Европейските пари Столичната община може да ги получи след проверка. Готови сме да направим проверка“, коментира още регионалният министър.

По отношение на строителството на магистрали, Иван Шишков заяви, че има участъци, които са „строителна илюзия“, но за тях са давани пари. Раздавани са едни пари, без да е ясно кога ще бъде построена магистралата, кога ще бъде проектирана, посочи той.