Рекетираният шеф на "Евролаб 2011" с отворено писмо: Олигарх иска да прилапа бизнеса ми чрез БАБХ

Общество
19:00 - 27 Май 2022
2810
Рекетираният шеф на "Евролаб 2011" с отворено писмо: Олигарх иска да прилапа бизнеса ми чрез БАБХ

Каквато и помия да бъде излята върху мен, аз няма да се откажа и ще отстоявам правата си докрай. Това пише в отворено писмо до медиите преди минути рекетираният бизнесмен Васил Димитров - собственик на закритата лаборатория на ГКПП “Кап. Андреево”, покрай която се разгоря чутовен скандал с участието на БАБХ и Министерството на земеделието

Вчера казусът стигна до парламентарната Комисия по антикорупция заради сигналите, че държавата неправомерно изземва частен бизнес. Държавните служители вчера се провалиха в опита си да защитят решението за отнемането на лиценза на "Евролаб 2011" пред депутатите.


Васил Димитров твърди, че олигарх го е изнудвал да прехвърли бизнеса си, но след отказ, държавата в лицето на БАБХ, е прекратила дейността му по фитосанитарен контрол. 


ОТВОРЕНО ПИСМО ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

от Васил Димитров Димитров,

управител на фирма „Евролаб 2011” ЕООД, ЕИК 206684087


Уважаеми Дами и Господа, уважаеми медии,

Във връзка с проведеното в Народното Събрание редовно заседание на Комисията по превенция и противодействие на корупцията на 26.05.22г., както и във връзка с  изнесените в доста медийни предавания и публикации лъжливи факти и обстоятелства от държавните органи в лицето на директора на БАБХ г-н Даскалов и зам. министъра на земеделието г-н Христанов в последните дни, искам категорично да заявя, следното:

Относно внушението на зам. министъра г-н Христанов, че умишлено и с неясни подбуди от наша страна в помещенията на ГКПП няма поставено видеонаблюдение, искам да изясня, че поставянето на видеокамери на ГКПП е само в правомощията на гранична полиция. Всякакви други действия от наша страна в района на държавна граница биха били незаконни.

Във връзка с твърденията, за монопол и че само една фирма е работила през тези години, категорично от личен опит заявявам, че винаги на пункта са работили не по-малко от 3-4 фирми в зависимост от сключените им договори с транспортните фирми. Т.е. винаги е имало конкуренция, а не монопол. При желание от ваша страна можете да се свържете с въпросните фирми за потвърждение.

Във връзка с лъжливото твърдение, че държавната лаборатория се ползва с цел оптимизиране на дейността, отново заявявам, че държавната Софийска лаборатория работи на по-висока цена от нашата (420 лв с ДДС цена на „Евролаб 2011” ЕООД; 504 лв с ДДС цена на Държавната лаборатория), освен това организацията на дейността е мудна и само за няколко дни създаде огромен хаос и задръствания, поради факта, че резултатите от нашите изследвания излизат до максимум час и половина, а резултатите от Софийската лаборатория отнемат около 15-16 часа. Лабораторната дейност в Европа се извършва 90% от частни акредитирани лаборатории като нашата, а задачата на държавата е да ги контролира чрез референтната си лаборатория, което опровергава още веднъж погрешно насаденото в обществеността твърдение, че държавата в лицето на БАБХ трябва да извършва изцяло тази дейност.

Към момента, лицата, които извършват товаро-разтоварната дейност не са квалифицирани за това, тъй като са командировани доктори, инспектори и пр. Те се ползват за хамали, което е в противоречие с тяхната трудова характеристика и физическа подготовка, за това много от тях напускат. Поради този факт служителите на БАБХ не разтоварват изцяло и не проверяват качествено камионите, но за сметка на това им събират всички такси включително и за товаро-разтоварна дейност. От личните си наблюдения като представител на транспортните фирми, мога да твърдя, че в момента не се извършва почти никакъв контрол на влизащата продукция, а единствено се събират такси от всички камиони, което е в разрез с европейските разпоредби.

Официалният граничен контрол винаги се е извършвал от служители на БАБХ, а задачата на операторите като мен е въз основа на договори с превозвачите да подготви и представи стоката пред официалните компетентни органи. Вече стана ясно, че огромните опашки с разваляща се стока, последвани от безпрецедентния хаос се създават единствено и само поради лошата организация на БАБХ във връзка със спомагателните дейности към официалния граничен контрол като товаро-разтоварна дейност и други, които по принцип не са в компетенциите и задълженията на БАБХ.

Във връзка с многократните твърдения на директора на БАБХ г-н Даскалов и зам. министъра на Земеделието г-н Христанов, искам да подчертая, че обявяването на договора за наем за нищожен, както и констатирането на евентуални други пороци на търга за наем на помещенията е единствено в компетенциите на българския съд.

Относно твърденията на г-н Даскалов пред КППК, че при всичките си действия като изпълнителен директор на БАБХ спазва закона, отбелязвам, че в заповедта от 17.05. 2022г. лично издадена и подписана от него, вменява дейности и задължения на БАБХ и определя цени по тях в разрез със закона. За всичко това са написани и изпратени сигнали до Eвропейската комисия и българските компетентни органи, като ние изцяло ще им съдействане за установяване на истината.

Поради опита от страна на платени поръчкови медии да ни бъде вменена връзка с лица, които не познаваме, било то от средите на политиката или бизнеса, искам категорично да заявя, че каквато и помия да бъде излята върху мен, аз няма да се откажа и ще отстоявам правата си докрай.

Съвсем скоро, след като получа сигурност за себе си и близките си предстои да изнеса публично изключително скандални, корупционни факти и обстоятелства, свързани с безпрецедентния тормоз от страна на държавата и близък до нея олигарх с цел да бъда смачкан и бизнеса ми да бъде отнет.

С Уважение,

Васил Димитров