Рекорд: 193 гей спортисти на Олимпийските игри

Париж надмина Токио по брой на ЛГБТ атлетите, жените доминират

Париж 2024
16:33 - 30 Юли 2024
2923
Рекорд: 193 гей спортисти на Олимпийските игри

193-ма гейове, лесбийки, бисексуални, трансджендъри и небинарни спортисти се състезават на Летните олимпийски игри през 2024 г. в Париж, което е рекорд. Това включва повече мъже от всякога. И уговорката - това са откритите представители на ЛГБТ общността. За тези, които все още не са заявили своята сексуална идентичност, информация по обясними причини няма.

Спортният сайт Outsports ъпдейтна своя резултат от първоначалните 144 открити ЛГБТ спортисти, които бяха публикувани на 17 юли. През последните две седмици са проверени още 49 спортисти и съответно те са добавени в списъка.

„Щастлива съм да се присъединя към екипа!“ - написа на Outsports състезателката по ръгби на отбора на САЩ Кристи Кирше, когато се свързали с нея в социалните медии относно добавянето ѝ към списъка.

Броят, който се очаква да расте още,

надхвърля 186-те отсъстващи спортисти на летните олимпийски игри в Токио през 2021 г.

И това е почти четирикратно увеличение от 53-те в Рио през 2016 г. и осем пъти от Лондон през 2012 г.

Списъкът е доминиран от жените в съотношение около 9 към 1. Въпреки това са включени 20 гейове и би мъже, което е рекорд. В този списък са първият отпаднал американски лекоатлет Нико Йънг и първият отпаднал мъж джудист Тимо Кавелиус от Германия.

Този рекорден брой отразява нарастващата видимост и приемане на ЛГБТ спортистите.

Това обаче е изявено преди всичко в страните от Северна и Южна Америка, Западна Европа и Австралия и Нова Зеландия. Досега 27 нации са представени в „LGBT отбора“ в Париж от общо 206 отбора.

Има само трима открити гей спортисти от Азия: двама боксьори от Филипините и един от Тайланд. Гей спортистите от Африка са само четирима: трима южноафриканци и боксьорката Синди Нгамба, родена в Камерун и сега живееща във Великобритания. Има само един спортист от която и да е доминирана от мюсюлмани държава (турски волейболист).

Отборът на САЩ е с най-много ЛГБГ олимпийци - 32 (но само един мъж).

Бразилия е втора с 30. Други страни със значителен брой публично излезли спортисти са Австралия (22), Германия (13), Испания (12), Великобритания (11), Канада (11), Холандия (10), държавата домакин Франция (9) и Нова Зеландия (7).

Във всички спортове имат поне един гей спортист с изключение на стрелба с лък, BMX състезания, брейкинг, голф, модерен петобой, планинско колоездене, художествена гимнастика, синхронно плуване, тенис на маса и триатлон.

НА СНИМКАТА: Том Дейли (вляво) и съотборникът му Ноа Уилямс са доволни от сребърните си медали в скоковете във вода. Сребърният медал Том Дейли добавя към златото и двата бронза, които вече притежава