Рекорд! Повече от 60 000 на женски мач

Стадион "Уанда Метрополитано" в Мадрид приюти желаещите

Спорт
16:43 - 18 Март 2019
2496
Рекорд! Повече от 60 000 на женски мач

Женският футбол може да не е на почит в България, но по света го ценят. И то много. Най-често стадионите се пълнят до краен предел, когато има финал на Шампионската лига сред дамите. Е, този път беше по-различно, но връзката между Шампионската лига и женският футбол е стадион "Уанда Метрополитано".

Новият дом на Атлетико Мадрид, където този сезон ще се състои финалът на най-комерсиалния футболен турнир, постави световен рекорд по посещаемост на женски футболен сблъсък.

Дамите на Атлетико приеха съперничките си Барселона, но се оказаха твърде любезни домакини. Тимът на каталунките спечели визитата си с 2:0, а успехът им беше видян на живо от 60 739 зрители! По този начин беше подобрен рекордът от почти 100 години.

През 1920 година стадион "Гудисън парк" в Ливърпул приема отборите на Кър и Хелън, а на трибуните на Боксинг дей има 53 000 зрители. Малко по-малко - 51 211, присъстваха тази година на мача между мексиканските Тигре и Монтерей в местната Серия А.

Любопитен факт е, че предишният рекорд за посещение на женски футболен мач в Испания принадлежеше на битката за Купата на Краля миналия януари, когато на трибуните присъстваха 48 121 зрители на мача между Атлетик Билбао и Атлетико Мадрид.

Рекордът от "Уанда Метрополитано" е на клубно ниво, а на национално, посещаемостта е доста по-висока - 90 185 зрители по време на двубоя от Световното първенство за жени през 1999 година между САЩ и Китай на стадион "Роуз боул" в Пасадина.

Приносът за огромната активност беше предизвикан от призива на ръководството на Атлетико Мадрид феновете да дойдат и да подкрепят червено-белите, които искат да спечелят шампионата в дамската Ла Лига. Головете на Асисат Ошоала и Тони Дуган пратиха пълния комплект точки към Барселона, чийто тим остава втори, но вече на три пункта от лидера Атлетико шест кръга преди края.