Рекорден срив на цената на газа в ЕС

В рамките на 3 дни синьото гориво поевтиня с около 1000 долара за 1000 куб. м

Новини
15:38 - 02 Септември 2022
3616
Рекорден срив на цената на газа в ЕС

Рекордно поевтиняване на газа в ЕС - в рамките на 3 дни цената падна с около 1000 долара за хиляда кубически метра.

Въпреки второто спиране на „Северен поток“ от началото на лятото, спирането на газа за Франция и новото намаление на доставките за Италия, въпреки умишленото изгаряне на огромни количества газ от „Газпром“ близо до границата с Финландия, цената на газа на лондонската борса ICE бързо пада, предаде Защото.

След срив от 17% в понеделник и още 6,5% във вторник, фючърсите за газ с доставка през октомври се сринаха с още 13% в търговията в сряда и веднага паднаха до 2450 долара за хиляда кубически метра.

За по-малко от три дни газът загуби една трета от стойността си, или повече от 1000 долара за хиляда кубически метра, което повлече надолу цените на електроенергията в големите икономики на еврозоната.

В Германия цената на мегаватчас на пазара на едро за годината е паднала от рекордните в историята 1050 евро в петък до 545 евро в сряда.

Руското енергийно изнудване се провали, казва професорът от Hertie School Лайън Хърт: „Северен поток е спрян, но на пазара не му пука и цените се сриват“.

Причината е, че газовите хранилища в Европа се пълнят предсрочно, посочва Вей Сюн, старши анализатор в Rystad Energy.

Планът на Европейската комисия предвиждаше 80% от съоръженията да бъдат запълнени до 1 октомври, но за ЕС като цяло тази цел беше постигната още до края на август.

В същото време във Франция, която осигурява 20% от нуждите си с газ на „Газпром“, хранилищата са запълнени на 90%.

Отказът на Русия да доставя на френската Engie – най-големият потребител на руски газ в страната – е „използване на енергетиката като оръжие“, отсече в сряда министърът на енергийната трансформация Аниес Пание-Рюнаше.

Но „Франция се подготвя за такъв сценарий от пролетта“, подчерта тя, добавяйки, че съоръженията за ПГХ (подземно газово хранилище) ще бъдат запълнени до максимален капацитет в рамките на две седмици.

Европейските страни се доближават до физическите граници за съхранение на газ, посочва Йон Триси, издател на инвестиционния бюлетин Fuller Treacy Money.

„За да се постигне това, газът се купуваше без оглед на цените. Те са нараснали с предположението, че Европа е изправена пред безпрецедентна енергийна криза, казва Триси.