Рекордни количества въглеродни емисии заради горските пожари в Канада

През последните години страната се бори с екстремни климатични явления

Новини
14:16 - 03 Август 2023
2209
Рекордни количества въглеродни емисии заради горските пожари в Канада

Горските пожари в Канада са довели до рекордно количество въглеродни емисии според данни на европейската обсерватория "Коперник", съобщи Франс прес. Предишният "рекорд" е бил през 2014 г. 

Въглеродните емисии вследствие на горските пожари в Канада се равняват на около 290 мегатона, а предишният рекорд от 2014 г. отчете 138 мегатона, се казва в бюлетина на обсерваторията. 

Сезонът на пожарите все още не е приключил. 

"Отчитаме емисиите в Канада в продължение на три месеца - от началото на май. През този период те продължават да нарастват до ниво, което е по-високо от предишни такива в нашата база данни за цяла година в тази страна", подчертава Марк Парингтън, специалист по наблюдение на атмосферата в "Коперник". "Емисиите, свързани с пожари в бореалните зони, обичайно достигат своя пик в края на юли или в началото на август. Следователно общото количество ще продължи да нараства в продължение на още няколко седмици."

Канада се затопля по-бързо от останалата част от планетата заради географското си положение.

През последните години страната се бори с екстремни климатични явления, чиято интензивност и честота нарастват вследствие на климатичните промени. На 30 юли страната отчете 990 пожара, от които 613 бяха извън контрол. Към тази дата през настоящата година се отчитат повече от 12 ха изгоряла площ - непознати досега стойности за Канада.