Рекордно поскъпване на живота в Германия

Такава инфлация в страната не е имало от 70 години

Новини
16:28 - 11 Ноември 2022
3843
Рекордно поскъпване на живота в Германия

През октомври инфлацията в Германия надхвърли 10 процента. Потребителските цени са се увеличили спрямо същия месец от 2021-а с 10,4 процента - най-големият ръст от 70 години насам.

Поскъпването в Обединена Германия никога не е било толкова голямо, пише Дойче веле.

Енергията за домакинствата държи шампионското място

През октомври цените на горивата са се увеличили с 43 процента спрямо  октомври 2021-а година, сочат данните на Федералната статистическа служба. А особено голямо е нарастването на цените на енергията за домакинствата: земният газ е поскъпнал повече от два пъти, а цените на централното отопление са се увеличили с 35,6 на сто.

Отоплението с други видове енергоносители също е поскъпнало - за дървата и пелетите се плаща със 108 процента повече, за тока - с 26.

При храните поскъпването е с една пета

Поскъпнала е съвсем не само енергията - за хранителните продукти се плаща с 20,3 процента повече, отколкото през октомври миналата година. Само за сравнение - в периода 2000-2019 година поскъпването на храните е било средно под 1,5 на сто годишно.

Най-много са се увеличили цените на маслото и олиото - с 49,7 процента, следвани от млечните продукти и яйцата с 28,9, зеленчуците - с 23,1, както и зърнените храни - 19,8 процента.

Какво трябва да знаят потребителите

Поскъпването е причина към домакинствата да се отправят множество съвети за икономии. Например винаги да се сверяват цените за килограм, както и да се имат предвид произходът и сезонът. Тъй като сезонните зеленчуци например са по правило по-евтини, понеже не се налага да се транспортират отдалеч и да съхраняват в хладилник.

Скъпото масло може да се замени с течни мазнини, а тъй като и цените на месото, колбасите и рибата също са нараснали сериозно - с 19,3 процента за година - и при тях препоръката е да бъдат замествани с растителни храни. Още един от съветите за пестене - приготовлението на храна вкъщи излиза по-евтино от покупката на готови блюда.