Рекордьорът Фандъкова: Построихме над 100 нови градини и училища - това е за хората

Столичният градоначалник вече е лидер по години управление - подобри постижението на инж. Иван Иванов

Новини
21:31 - 10 Март 2020
2481
Рекордьорът Фандъкова: Построихме над 100 нови градини и училища - това е за хората

Столичният кмет Йорданка вече е най-дълго управлявалият кмет на София. Тя счупи рекорда, който се държеше от инж. Иван Иванов, информира "24 часа". Той е бил начело на столицата от 25 май 1934 до 9.IХ.1944 г. - или 10 години, 3 месеца и 15 дни.

Фандъкова положи за първи път клетва като кмет на 23 ноември 2009 г. и стана първата жена на този пост. Така на 9 март 2020 г. тя се изравни с Иванов на поста и също навърши 10 години, 3 месеца и 15 дни, откакто е на
поста.

“Това не е от значение, важното е какво оставяш за града и за хората. Благодаря на софиянци, че 4 пъти ми гласуваха доверие. Това, а не рекордите, е най-важната оценка за работата ми. За този период постигнахме две нови линии на метрото и разширихме първата. Това е най-големият и стратегически проект, защото след няколко месеца над 500 000 души всеки ден ще пътуват с най-бързия и екологичен градски транспорт. И това е постижение за града.

Решихме проблема с отпадъците - от 100% депониране днес вече имаме 3 инсталации и само 13% депониране. Имаме и готови проекти, с които в близко бъдеще ще постигнем нулеви отпадъци. Изградихме 6 кръстовища на 2 нива, обновихме много паркове и имаме един изцяло нов, отворихме 3 музея.

Построихме над 100 нови детски градини и училища. Всичко това остава за хората. За мен това е важното, както и ясната визия за развитие на града - продължаване разширението на метрото, завършване на околовръстния път и вътрешните рингове, възстановяване на Княжевския лифт и включване на гражданите в засаждане на дървета в цяла София като най-сигурна мярка за почист въздух”, каза Фандъкова.