Ректорът на СУ: Държавата не трябва да поема всички такси на университетите

"Св. Климент Охридски" е локомотивът на българското висше образование, заяви проф. Вълчев

Новини
10:32 - 01 Октомври 2024
886
Ректорът на СУ: Държавата не трябва да поема всички такси на университетите

"Идеята всички такси да бъдат поети от държавата не е добра, защото и в момента входът в университетите е "широко отворен". Таксите в останалите направления не са толкова високи, те са постижими", заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев.

"Още повече - таксите в останалите направления (неприоритетните) не са толкова високи, постижими са. Всяко едно висше училище проявява разбиране, ако студент има материални затруднения", обясни той.

"Темата за образованието докосва всеки един от нас. В периоди на кризи то трябва да бъде приоритет. Пожелавам на младите да се радват на младостта си", каза Вълчев.

"Излизаме от период на криза. От последните години българското висше образование уцели правилния път. Не сме го извървяли докрай, но ще продължим", добави той в "Денят започва" по БНТ.

"На практика всеки студент може да вземе от университета толкова, колкото пожелае. Съветвам студентите да намират хората, които могат да им отварят врати", посочи още ректорът на СУ.

"В следващите години се надявам да се подобри финансирането. Да има добра материална база, средства вътрешни за университетски проекти. На Софийския университет трябва да се гледа като на локомотива на българското висше образование", посочи проф. Вълчев.

Целта на съвременното висше образование не е да подготви тясноквалифициран специалист, а човек, който е силно адаптивен, каза още проф. Вълчев.

"Не е страшно ако човек, завършил българска филология, не стане учител или редактор. Студентите, които завършват, могат да се реализират пълноценно и в публичния, и в частния сектор. Освен това технологиите все повече ще стесняват пазара на тесните специалисти".

Вълчев посочи, че е договорено да се отпуснат средства за най-неотложните ремонти в ректората на Софийския университет. Започнало е и проектирането на цялостния ремонт на покрива и дворното пространство. Предвижда се цялостна реконструкция на сградата. Ректорът има уверение, че ще бъдат отпуснати
средства за началния етап на ремонта, а през следващите две години - и останалите трашнове.