Ректорът на СУ: Готвим се за присъствена година

Факултетите сами взимат решение за формата на обучение, според броя на заболелите

Новини
09:18 - 29 Септември 2020
1270
Ректорът на СУ: Готвим се за присъствена година

Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков обясни, че Алма матер се готви за присъствено обучение. В същото време някои факултети във ВУЗ-а вече обявиха, че обучението ще бъде "в онлайн среда."

Новата академична година ще започне в по-сложни условия, свързани с COVID-19. "Всички университети взимат мерки. Министър Вълчев направи среща с 50 ректори и от тях чувам, че всеки е предприел мерки в двете посоки, както направи и Софийският университет", обясни Герджиков в тв ефира.

Ще има по-сериозна дезинфекция, ще се осигуряват маски и предпазни средства. Заради дезинфекцията разходите не са увеличили драстично. Неприятно е това, че са намалени някои от приходите. Онлайн обучение няма да е възможно за всички специалности. За регулираните професии ксато медицината например това е напълно невъзможно, практическите занимания по природни науки не могат да се проведат онлайн, обясни ректорът на СУ. 

От друга страна те ще бъдат готови и за онлайн обучение на студените. Това означава по-голяма интернет свързаност и повече сървъри. Разработени са някоклко сценария за онлайн обучение още през юни. Планът за подготовка се изпълнява вече повече от два месеца.

Ректорът на СУ е предложил всички да бъдат с маски, освен този, който говори в момента. "Няма как да говориш 90 минути с маска", смята Герджиков.

Предлага се в зависимост от това дали обстановката се влошава или подобрява факултетите сами да избират към каква форма на обучение да преминат - присъствено обучение, смесено обучение или онлайн такова. За това как ще се постъпи ще се преценява според броя на заболелите. В случай, че в накоя група, курс има повече заразени, ще трябва да се действа по-сериозно там.