Репортаж от парка в Lupa.bg: Децата - дисциплинирани, кучкарите и спортуващите - не (СНИМКИ)

Нещо за четене
14:15 - 27 Април 2020
5038
Репортаж от парка в Lupa.bg: Децата - дисциплинирани, кучкарите и спортуващите - не (СНИМКИ)

Майките с деца са най-дисциплинирани, а гражданите, които разхождат кучетата си и спортуват се опитват да заобиколят забраните и да влизат в столичните паркове в часовете, които не са предвидени за тях. Това обобщи в ранния следобед пред Lupa.bg директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров. Днес парковете и градините в София и в други градове бяха отворени, като до 9,30 ч. и след 18,30 ч. в тях се допускат стопани на кучета и спортуващи, а в часовия диапазон между 9,30 и 18,30 парковете са отворени за майки с деца и бременни.

Красимир Димитров обясни, че това, което е видял за няколко часа показва, че хората като цяло проявяват разбиране към отварянето на парковете по този начин.

Гражданите влизат през определен вход, минават по определен маршрут и излизат от изход, който е различен от входа. На влизане в парка служители на аварийната служба към Столична община, полицаи от Общинска полиция или доброволци дезинфекцират ръцете на хората.

"Нашите доброволци помагат в това да няма струпване и събиране на семейства едно с друго. Групите от хора се пускат поетапно. Пейките не могат да се използват, алкохол също", добави Красимир Димитров. Той коментира, че всичко е до съзнанието на хората. "Нямаме намерение да проверяваме личните карти на хората, а нямаме и право на това", уточни шефът на аварийната дирекция към Столична община. 


На входовете на парковете доброволци или служители на общината разясняват правилата за движение в градинката и раздават листовки с маршрутите за разходка. Задължително е спазването на дистанция от минимум 2,5 м и носенето на предпазни маски. На децата се обяснява да стоят до родителите си, да не тичат към детските площадки, защото те са затворени, да не сядат на пейки, да не пипат повърхности. На входа на Южния парк има електронна табела с инструкции за разходка в градината, както и препоръки какви хигиенни мерки да предприемат гражданите, след като се приберат вкъщи.

Някои от посетителите на парковете в ранни зори не бяха разбрали, че могат да стоят там само до 9.30 ч. Други не са съгласни с правилата и еднопосочното движение по алеите. Трети недоволстват защо не могат да излязат от същото място, от което са влезли. Засега са единични случаите, при които се опитват да прескочат огражденията и да влязат през странични алеи.

"Оказа се, че трябва да вляза от изхода. Но не ми се стори разумно, че трябва да отида до Орлов мост по натоварената улица, за да се върна тук", изрази възмущението си столичанин, спортуващ рано сутринта в Борисовата градина.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че в понеделник се отварят за разходки 10 парка -"Борисова градина", "Борисова градина" – лесопарк, Южен парк, паркът на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА