Решено е: България одобри сделката за F-16, цената е $ 1,2 млрд.

Новини
13:00 - 10 Юли 2019
2268
Решено е: България одобри сделката за F-16, цената е $ 1,2 млрд.

Правителството даде мандат на военния министър Красимир Каракачанов да подпише сделката със САЩ за купуването на 8 изтребители F-16 Block 70. След преговори, продължили повече от година и половина, днес Министерския съвет реши да опълномощи Каракачанов да сложи подписа си под окончателния договор.

Пакетната цена ще бъде под 1.2 млрд. долара или около 2.1 млрд. лева, тъй като американците ще поемат за своя сметка част от разходите за приспособяването на авиобазата "Граф Игнатиево" за изискванията на F-16, стана ясно от заседанието на МС.

След правителственото заседание в сряда военният министър Красимир Каракачанов обясни пред репортери, че предстои отстъпката от 60 млн. лева да бъде одобрена от Конгреса. "Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1.2 млрд. долара. Колко точно по-ниска ще е, на този етап не можем да уточним", каза той.

И осемте самолета трябва да бъдат доставени до 2023 година. Шест от машините ще са едноместни, а два самолета ще са двуместни. Според Каракачанов в цената е включено и наземното оборудване.

Зам.-военният министър Атанас Запрянов обясни, че ще бъдат подписани общо 4 договора – за изтребителите и оборудването, за боеприпасите, за ракетите въздух – въздух и за доставката на система за визуализация наблюдение и управление.

Правителството вече обяви, че ще плати самолетите наведнъж, а не разсрочено, каквито бяха първоначалните планове. Управляващите са амбицирани до парламентарната ваканция сделката да мине и през парламента. Така няма да има опасност договорът за самолетите да стане заложник на местните избори.

Договорът ще бъде подкрепен от депутатите на ГЕРБ, ВМРО и ДПС, показа проучване на Lupa.bg. Сделката със сигурност ще мине, тъй като упраляващите на практика може да разчитат на поне 133 гласа.

Очаква се остра съпротива от депутатите на БСП, които по принцип подкрепят модернизацията на армията, но имат резерви към избора на САЩ и "Локхийд Мартин". Срещу сделката е и "Воля" на Веселин Марешки, който е в остър конфликт с военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Вероятно "против" ще гласуват и малкото депутати на Волен Сидеров от "Атака", част от "Обединени патриоти".

Най-яростен критик на сделката остава и президентът Румен Радев. Според него необходимият пакет струва 3.45 млрд. с ДДС. По думите му за 2.2 млрд. могат да бъдат купени малко самолети с "жестоко орязани възможности". Радев открито лобира за "Грипен"-ите.