Решено: Следствието остава в прокуратурата

Връщат закона за дооправяне

Новини
11:16 - 30 Юни 2023
2411
Решено: Следствието остава в прокуратурата

Следствието остава в прокуратурата, засега, решиха депутатите, които ще имат четири седмици да дооправят промените в съдебния закон. Това стана след едночасови разгорещени дебати.

Народните представители отново се занимаваха с промяната, защото президентът наложи вето на тези текстове, с които следствието беше извадено от прокуратурата. Народните представители обаче не гласуваха ветото на президента, а самия закон.

Отделянето на следствието от прокуратурата стана в разгара на войната между Иван Гешев и Борислав Сарафов. Предложението беше на "Възраждане" и беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Президентът върна поправката в съдебния закон с аргумента, че няма финансова обосновка, приет е на едно четене и следствието става част от прокуратурата през 2009 г. по препоръка на ЕС.

Според Надежда Йорданова от ПП-ДБ ветото трябва да бъде подкрепено.

"Явно въпросът за разследващите органи има нужда от ново решение, това обаче трябва да стаане след задълбочен дебат", добави тя. По думите й този дебат трябва да стане след промените в конституцията. Нека първо постигнеем консенсус на конституционно ниво, добави тя.

Бранимир Балачев от ГЕРБ изтъкна, че във ветото на президента имало някои аргументи, които споделял. И според него трябвало да се дебатира в една по-спокойна обстановка.

Петър Петров от "Възраждане", който е вносител на предложението, каза, че предстояло едно конюктурно гласуване.

Тошко Йорданов от ИТН смята, че отделянето на следствието от прокуратурата е станало, когато ГЕРБ ги е било страх от Гешев. Корнелия Нинова пък каза, че останали единствената алтернатива на "тази сглобка, уйдурма и както искат да го нарекат".

Георги Свиленски от левицата пък попита Петър Петров дали от "Възраждане" са разбрали, че от ГЕРБ са ги използвали.