Решетников "успокоява": Надали ни трябва ядрено оръжие, за да победим

Ако САЩ и Европа продължат да въоръжават Киев, на Кремъл ще му писне и ще натисне копчето, ведър е бившият разузнавач

Украйна
15:35 - 23 Септември 2022
3619
Решетников "успокоява": Надали ни трябва ядрено оръжие, за да победим

Бившият съветски разузнавач и сочен за един от стратезите на Кремъл, а и негов сътрудник за пряко вмешателство в българската вътрешна политика - ген. Леонид Решетников, "успокои", че надали Москва ще прибегне до използване на ядрено оръжие, за да сложи край на войната в Украйна и да излезе победител. Но никак не било изключено това да се случи след 1 година, например. 

На фона на всеобщите опасения, че руският президент Владимир Путин се намира в състояние на паника и е пред провал заради отстъплението на солдатите пред украинските Въоръжени сили през последните седмици и затова е прибегнал до обявяването на т.нар. частична мобилизация в РФ, Решетников коментира пред "Ал Джазира":

"Да се използва тактическо ядрено оръжие в Украйна е невъзможно и няма никаква логика в такова действие. Подобна стъпка би представлявала остър завой от предпазливата откъм риск стратегия на Русия, приложена спрямо Украйна до момента". И отбелязва, че Кремъл е чакал близо 7 месеца за обявяването на въпросната мобилизация.

Очаквано, Решетников, за когото се твърди, че лично е посочил Румен Радев като най-подходящ да стане президент на България през 2016 г. след среща, организирана с шефката на БСП Корнелия Нинова, очаквано добавя в реториката си срещу Украйна и "ролята на САЩ и цяла Европа". По думите му ЕС и НАТО участвали пряко в конфликта, като въоръжавали Киев, включително с техника, разузнавателни способи, инструктори и доброволци. 

"Ако това продължи, създава огромен риск от световна война, в която действително ядрено оръжие може да бъде използвано", предупреждава стратегът. 

Бившият разузнавач казва още, че Студената война е "нищо", в сравнение със ситуацията днес.

"Не мисля, че днес или утре ще видим началото на ядрена война. Но ми е трудно да кажа при така развиващата се ситуация дали няма да се стигне до това, да речем, след 1 година", уклончиво добавя Решетников. 

Смята се, че РФ поддържа един от най-големите ядрени арсенали в света с около 6000 бойни глави.