Ресорната комисия на НС одобри проектопромени в Антикорупционния закон

Новини
17:28 - 15 Юни 2023
1646
Ресорната комисия на НС одобри проектопромени в Антикорупционния закон

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията одобри на първо четене проекта за промени в Антикорупционния закон, внесени от ГЕРБ-СДС. За него гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ДПС, а "Възраждане" и ИТН се въздържаха.

Временно изпълняващият длъжността председател на КПКОНПИ Антон Славчев изрази одобрение:

"Включването на разследващи функции в антикорупционния орган ще доведе до по-добри резултати при събирането на доказателствата по реда на НПК. Така че, нашето мнение е, че вашите предложения ще доведат до по-добри резултати."

Другите два проекта – на Министерския съвет (служебното правителство) и на ПП-ДБ, бяха отхвърлени.

Приетият на първо четене законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности предвижда Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)

да бъде разделена на две, като едната да се занимава с незаконно придобито имущество, а другата – с противодействие на корупцията.

Предлага се комисията да се състои от 7 членове, като шестима се избират от парламента, а един е номинация на президента. Председателството ще бъде на ротационен принцип. Въвежда се нова фигура - на разследващи инспектори, които ще работят по корупционни престъпления. 

Вчера в Правната комисия на НС отново беше приет проектът на ГЕРБ, а предложенията на МС и на ПП-ДБ - отхвърлени. Предстои гласуването в пленарна зала.