Ресорната комисия в НС: Разделиха ВСС на две, главният прокурор с мандат 5 години

Шефовете на ВАС и ВКС да се назначават от президента за срок от 7 години, решиха депутатите

Новини
19:52 - 16 Декември 2023
3746
Ресорната комисия в НС: Разделиха ВСС на две, главният прокурор с мандат 5 години

Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание приеха така наречената съдебна реформа. Това стана ясно по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, на която обсъдиха промените в Основния закон. Двете основни новини са, че ВСС е разделен на два съвета, а мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години.

Гласуването в комисията не е окончателно. Предстои второ и трето четене на измененията в основния закон в пленарна зала.

Комисията прие председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да се назначават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години. Текстовете предвиждат президентът да не може да откаже назначаването и освобождаването при повторно направено предложение. Предвижда се още административните ръководители на съдилищата да могат да се преизбират само за още един мандат.

Висшият съдебен съвет (ВСС) също се разделя на два отделни съвета - Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите.

Конституционната комисия реши главният прокурор да се избира от Висшия прокурорски съвет без право на преизбиране за срок от пет години. Депутатите приеха на второ гласуване административните ръководители в прокуратурата да се назначават за срок от пет години с право на още един мандат. Депутатите разписаха още за извършено престъпление от общ характер главният прокурор да може да се разследва.

Конституционната комисия отхвърли предложението на ИТН обвинител номер 1 до се избира пряко от избирателите.