Ретро: 25 години от победата на ЦСКА над Ювентус (ВИДЕО)

Бях уверен, че ще ги победим, твърди един от героите в онзи мач - Петър Михтарски

Нещо за четене
12:15 - 13 Септември 2019
7636
Ретро: 25 години от победата на ЦСКА над Ювентус (ВИДЕО)

Днес се навършват точно 25 години от победата на ЦСКА над италианския колос Ювентус с 3:2 в турнира за Купата на УЕФА. На 13 септември 1994 година младият тим на "червените" удря звездите на Марчело Липи, сред които е и младият Алесандро Дел Пиеро, който именно на стадион "Българска армия" бележи първия си европейски гол.

Две попадения за ЦСКА вкарва най-опитният в отбора Петър Михтарски, а с фантастично воле в историята влиза и Милен Радуканов.

В италианския състав блестят имената на Анджело Перуци, Чиро Ферара, Роберт Ярни, Анджело Ди Ливио, Дидие Дешан, Джанлука Виали, Фабрицио Раванели, Дел Пиеро и др.

Впоследствие УЕФА присъжда служебно 3:0 за Юве заради нередовна картотека на Михтарски, но самият нападател и феновете на "армейците" си броят успеха.

"Разбира се, че вярвах в успеха. Даже помня официалната ни тренировка на "Армията". След нас излязоха Ювентус и останахме да ги погледаме. Седях няколко минути и казах: "Какво да им гледам на тия бе, нали утре ще ги гледам отблизо". Бяхме много спокойни на лагера, мисля, че беше в хотел "Хранков" в Банкя. Не се съмнявах в победата и на самия терен. Това ми помогна и при фаула. Засилих се и вече знаех, че ще вкарам".

"ЦСКА ме взе в последния момент, тъй като нямаха изявен нападател. Май тренирах само седмица с отбора преди мача с Ювентус. Не съм се интересувал какво става с картотеката. Това трябва да питате Емо Данчев, който тогава беше директор на ЦСКА. Нито съм извършил нещо нередно, нито съм излъгал. Затова си броя резултата като победа с 3:2 за ЦСКА над бъдещия европейски шампион", добавя бившият реализатор. Той разкрива, че е сменил фланелката си с тази на Виали, но след това я е подарил на приятел от Благоевград, който тогава държал кафене.

"Дано я съхранява", надява се Михтарски.