РЕТРО ХИТ: Как Филип Трифонов стана шампион по бокс на София

Личности
18:00 - 19 Януари 2021
6102
РЕТРО ХИТ: Как Филип Трифонов стана шампион по бокс на София

Отишлата си съвсем наскоро икона на родното кино и театър Филип Трифонов е известен с многобройните си превъплъщения. Прочути са митарствата му в чужбина, опитът като таксиметров шофьор в Германия, работата като сервитьор, скиор, сладкар, но незаслужено забравена остава боксовата му кариера. А според състезатели и треньори Ран от "Момчето си отива" е можел да бъде поне толкова успешен на ринга, колкото на екрана.

В началото на 60-те Филип отбива военната си служба в спортната школа на ЦСКА. В неговия набор са известни бойци като Симеон Георгиев, Илия Аспарухов и Петър Стойчев. Последният е европейски шампион и е любимец на треньора Васил Костов. Това е и причината Трифонов по-рядко да получава шансове за изява, което в крайна сметка води и до отказването му от спорта.

Но не преди  на градското в София през 1965 г. да стане шампион в категория до 67 кг. Филип не бил съвсем готов за участие, но наставникът му, легендарният Коце Замората, решава да го пусне на ринга заради старанието в тренировките.

Тези ръце знаят не само да докосват Невена Коканова, но и да раздават убийствени крошета

След четири трудни победи Трифонов стига до финала, където се изправя срещу голямата звезда на Славия Стефан Стефанов - Скерцата. Последният е железен горнобанец с убийствена лява ръка, който е нокаутирал и пратил в болница съперника си на полуфинала.

Ето какво си спомня от сблъсъка култовият поет с боксови ръкавици Палми Ранчев:

"Филип беше много талантлив боксьор, играеше много добре с краката, силен десен прав имаше. Играеше от ЦСКА и победи Скерцата от “Славия”, който доскоро беше ватман. Трифонов беше кльощав и много подвижен. Успя с прави удари, с много хитрост и добра защита да го победи..."