Ретро хит в Lupa.bg: Корнелия като абитуриентка

През ключалката
20:49 - 22 Май 2020
14662
Ретро хит в Lupa.bg: Корнелия като абитуриентка

Корнелия Нинова също е била млада и хубава. Доказателството лъсна на стената на социалист №1 във фейсбук, където партийната шефка пусна снимка от своя абитуриентски бал.

Повод за ретро кадъра стана 11 май – Деня на Св. св. Кирил и Методий и патронен празник на Националната гимназия за древни езици и култура ”Св. Кирил Философ”, където бъдещата лидерка на БСП е трупала безценни знания във „френската паралелка” с ръководител Лилия Сушева (в средата на снимката, б.ред.).

Не е тайна, че и до днес Корнелия Нинова пази много топли спомени от своята класна. Преди време шефката на Столетницата сподели: „Неизбежно на този ден нахлуват спомените от времето, прекарано в залягане над латинския, старогръцкия и старобългарския в Класическата гимназия. Много учихме, но и много се забавлявахме. Където и да сме на 11 май - нашият патронен празник, преподаватели и възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин Кирил Философ”, винаги сме заедно и винаги силни, защото “dum spiro spero”.

Lupa.bg научи, че сред учениците й са журналистката Люблена Папазова, конституционният съдия Атанас Семов, журналистите Петър Волгин и Георги Неделчев, както и актьорът Георги Стайков, който никога няма да забравим от филма „Вчера”. Той, освен във ВИТИЗ, кандидатства и българска филология. На приемния изпит в СУ приятелката му се притеснява страшно, но Стайков й помага: “Спомни си какво ни казваше Сушева за Гераците”.

Изброените дотук обаче са от „английската паралелка”. А кои са известните личности в класа на Корнелия (в кръгчето с тематичен цвят, б.ред.)? Неин съученик разкри двама, които виждаме на снимката: долу вляво в жълтото кръгче е юристът Боян Новански, в момента част от Висшия съдебен съвет. Най-вдясно на кадъра пък е единствената дъщеря на известния историк и член-академик на Световната академия „Платон“ проф. Андрей Пантев – Елена.

Интересна е съдбата и на класната на Корнелия - Лилия Сушева. Любимата на поколения ученици преподавателка е родена през 1932 година в Мелник. Завършва българска филология в Софийския университет. Първо учителства в гимназията в Трън по разпределение, после в педагогическата гимназия във Враца, а след това и в София. Стажът й като учител по български език и литература е общо 38 години, като последните си години посвещава на Националната гимназия за древни езици и култура ”Св. Кирил Философ”, известна като Класическата.