Ретро НС: Главчев отърва оставката на косъм преди 7 години, после сам си тръгна

Росен Желязков бе свален от раз, само ГЕРБ и ДПС го подкрепиха

Новини
17:00 - 25 Април 2024
2780
Ретро НС: Главчев отърва оставката на косъм преди 7 години, после сам си тръгна

Сваленият парламентарен шеф Росен Желязков последва съдбата на Димитър Главчев, който бе председател на НС навремето. Неговата оставка бе поискана през 2017-а, тогава по искане на БСП, с традиционното обвинение - че нарушава правилника на парламента. Като щипка пипер тогава бе добавено, че председателят провокира език на омразата в парламентарна зала.  

Тогава, след бурни дебати в пленарна зала, „за” отстраняването на шефа на НС гласуваха 114 депутати, а „против” бяха 118. Желязков бе свален със 129 гласа, като единствено ГЕРБ и ДПС застанаха зад него.

Главчев бе на косъм да се раздели с мястото си на парламентарната трибуна, но все пак остана на стола си и беше спасен с едва 4 гласа. После обаче той сам подаде оставка и на негово място дойде женското острие на ГЕРБ - Цвета Караянчева.

При гласуването срещу Главчев, срещу него изненадващо се изправи Марешки от „Воля”, като 12-те му депутати уж щяха да подкрепят ГЕРБ, но гласуваха срещу шефа на НС. Впоследствие сегашният премиер сам депозира оставката си в НС, след разговор с Бойко Борисов, като не пропусна да увери, че лидерът не му е оказал никакъв натиск. 

За разлика от неречовития и лаконичен Главчев, току що сваленият парламентарен шеф Росен Желязков бе силен в последните си реплики и почти разплака съпартийците си. Заместничката му Росица Кирова не скри огорчението си и просълзена отвори гласуването.  

"Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога актьорите, когато се качват на сцената, мислейки си, че отиват на нея, се озовават на ешафода", заяви Желязков, видимо разстроен.

Той не пожела изявлението му да бъде предавано по БНТ, като заяви, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут.