Ревизоро отчете: Стара Загора няма проблем с водата

Язовир "Копринка" служи за енергетика и напояване, обясни Емил Димитров

Новини
13:11 - 18 Септември 2020
1499
Ревизоро отчете: Стара Загора няма проблем с водата

В Стара Загора няма проблем с водоснабдяването за битейно-битови нужди. Това заяви министърът на екологията Емил Димитров по време на парламентарния контрол. Той уточни, че яз. "Копринка" няма отношение към водоснабдяването за питейно-битови нужди на областта, въпреки минималния приток към язовира заради сушата. Язовир "Копринка" има годишен изравнител с обем 142 млн. кубика, към 16 септември обема е 19 млн., но той служи за енергетика, промишлени цели и напояване. По думите на министър Димитров проблем с водоснабдяването от кладенците в Казанлъшко, които са между Стара Планина и терасата на р. Тунджа няма.

Ако се запази тази тенденция към минимален приток, ще бъде нарушено подаването за промишлените цели, а при продължаващо засушаване, ще бъдат редуцирани и водите за напояване. От язовира не се изпуска нерегулирано вода, всичко е по разрешителен график, но в неправилна посока през последните години, уточни министър Димитров. Той разясни, че язовирът събира водата само за една година, на мястото, където се намира, може да се напълни два пъти за една година, но водата няма къде да отиде. Когато "Копринка" е пълен, водата отива към яз. "Жребчево", а когато и двата са пълни - отива към Стара Загора.

Министър Димитров разясни,че от язовирите за питейно-битово водоснабдяване с обем под 50% са "Асеновец" "Тича" и "Ястребино". Постъпилия в приток в яз. Ястребино от началото на 2020 г. е 3, 88 млн. кубика, а за да може да се даде водоподаване за напояване, трябва да има наличие поне на 15 млн. и затова се пази за питейно-битови нужди. В яз. "Тича" - притокът от една година е бил малко над 7 млн., колкото е потреблението му само за месец, уточни министър Димитров.