Революционно! Суперлигата вече е факт

Спорт
07:58 - 19 Април 2021
4743
Революционно! Суперлигата вече е факт

Основаването на Европейската Суперлига, съставена от дванадесет клуба от Испания, Италия и Англия вече е официално факт. От новосформираната лига публикуваха официално съобщение, в което съобщават за създаването на новото състезание, въпреки заплахите на УЕФА, Висшата лига, Ла Лига и други футболни органи, че ще предприемат правни действия срещу участващите клубове.

„Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм са клубовете-основатели на турнира“, се казва в официалното съобщение.

Президентът на новосформираната Суперлига ще бъде президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес.

Ето какво пише в официалното съобщение:

Дванадесет от най-важните футболни клубове в Европа обявяват днес, че са постигнали споразумение за създаването на ново състезание, Суперлигата, управлявана от техните основни клубове.

Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм са клубовете-учредители на лигата. Още три клуба ще бъдат поканени да се присъединят преди началния сезон, който ще започне възможно най-скоро.

Гледайки напред, учредителните клубове очакват да проведат дискусии с УЕФА и ФИФА, търсейки най-добрите решения за Суперлигата и за световния футбол, като цяло.

Създаването на новата Лига се случва, когато глобалната пандемия ускори нестабилността на настоящия икономически модел на европейския футбол. От години клубовете имат за цел да подобрят качеството и интензивността на съществуващите европейски състезания и по-специално да създадат турнир, в който най-добрите клубове и играчи да могат да се състезават по-често помежду си.

Пандемията разкри, че е необходима стратегическа визия и търговски подход, за да се увеличи стойността и помощта в полза на футболната пирамида като цяло. През последните месеци имаше интензивен диалог с управляващите органи относно бъдещия формат на европейските състезания. Клубовете-основатели смятат, че решенията, предложени от УЕФА, не решават основните въпроси, които са както необходимостта да се предлагат по-висококачествени мачове, така и да се получат допълнителни финансови ресурски за целия свят на футбола.

Формат на Суперлигата:

- 20 клуба ще участват, 15-те клубове учредители и още пет допълнителни отбора, които ще бъдат класирани ежегодно въз основа на представянето от предходния сезон;

- Всички мачове ще се играят през седмицата, всички клубове ще продължат да се състезават в съответните си национални лиги, като по този начин запазват традиционния календар, който е в центъра на клубния живот;

- Сезонът ще започне през август с участието на клубовете в две групи от по десет отбора, които ще играят двубои всеки кръг. Първите трима от всяка група автоматично ще се класират за четвъртфиналите на турнира. Отборите завършили на четвърто и пето място ще играят допълнителен плейоф. Впоследствие ще се играят плейофи в два мача, за да се стигне до финала, който ще се играе в един мач в края на май, на неутрален терен.

При първа възможност след старта на Суперлигата за мъже, ще бъде открито съответната женска лига, която ще допринесе за напредъка на развитието на женския футбол.

Този нов годишен турнир ще осигури значително по-висок икономически растеж, който ще позволи да се подкрепи европейския футбол чрез дългосрочен ангажимент, че приносът за солидарност ще нараства в съответствие с доходите на новата европейска лига. Плащанията за солидарност ще бъдат по-високи от тези, генерирани понастоящем от УЕФ и се очаква да надхвърлят 10 милиарда европ за периода на ангажимента на клубове. От друга всички клубове-учредители ще се ангажират да приемар рамка за разходите си. В замяна на ангажимента си, клубовете-учредители ще получат колективно еднократно плащане в размер на 3,5 милиона евро.